Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zapadni Balkan složio se da unaprijedi istraživačku infrastrukturu

Objavljeno: 31.10.2018. 15:21 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Zajednička radionica na temu istraživačke infrastrukture i ugovorenog istraživanja, u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Generalnog direktorata - Udruženog istraživačkog centra (JRC) i projekta EU4TECH, održana je juče u Sarajevu.

Cilj radionice bio je razmjena iskustava u mapiranju istraživačke infrastrukture na Zapadnom Balkanu, predstavljanje koncepta i praksi za otvoreni pristup istraživačkim infrastrukturama i predstavljanje trenutnog statusa ugovorenog istraživanja u Regionu.

Crna Gora je jedina zemlja u Regionu koja ima Mapu puta za istraživačku infrastrukturu, koja je usvojena u avgustu 2015. godine. Metodologiju izrade Mape puta, njen sadržaj i prioritete predstavila je Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu. Od 2015. godine uslijedilo je dosta izmjena na nacionalnom strateškom nivou, otvoreno je više novih instrumenata finansijske podrške istraživanjima i inovacijama, a pokrenut je i jedan od najznačajnijih regionalnih infrastrukturnih projekata – Međunarodni Institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope. Na evropskom nivou uslijedile su dva puta izmjene ESFRI Mape puta (2016. i 2018.), dok je aktuelna i politika otvorenog pristupa, kao i višegodišnji Akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor WB6, gdje je u okviru komponente „Mobilnost“ posebna pažnja usmjerena na regionalnu istraživačku infrastrukturu. Zbog navedenih promjena, Crna Gora je pokrenula izmjene Mape puta za period 2019-2020. godine.

Na panelu posvećenom Triple Helix modelu, generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, dr Darko Petrušić, predstavio je projekat prvog Centra izvrsnosti u bio-informatici „BIO-ICT“. Tom prilikom on je ukazao na značaj centara izvrsnosti na mapi istraživačke infrastukture i predstavio aktuelne incijative Crne Gore po ovom pitanju.


Više detalja o radionici i zaključke možete pogledati na sljedećem linku: https://www.rcc.int/news/440/western-balkans-agree-to-step-up-the-work-on-research-infrastructure
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?