Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 96. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.11.2018. 00:20 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
       
 
Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 96. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, u okviru redovnog izvještavanja o realizaciji obaveza iz evropske agende, usvojila informacije o planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u poglavljima: 2 – Sloboda kretanja radnika, 4 - Sloboda kretanja kapitala, 5 - Javne nabavke, 6 - Privredno pravo, 7 - Pravo intelektualne svojine, 10 - Informatičko društvo i mediji, 15 – Energetika, 31 - Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika. U diskusiji je naglašeno da, s obzirom na činjenicu da je Crna Gora ušla u zahtjevniju fazu zatvaranja poglavlja, obaveze iz pregovaračkog procesa moraju biti u vrhu prioriteta nadležnih resora, kako bi se ispoštovali definisani rokovi. 

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli. Donošenje Zakona je, prevashodno, neophodno radi usaglašavanja poslova granične kontrole sa pravnom tekovinom evropskog zakonodavstva, imajući u vidu da je Crna Gora jedan od kandidata za ulazak u Evropsku uniju, te da će po ulasku u Evropsku uniju biti dio šengenskog prostora. Predloženim odredbama unaprijediće se obavljanje granične kontrole, što će doprinijeti i boljoj bezbijednosti na crnogorskim granicama, a samim tim i boljoj bezbjednosti Crne Gore uopšte.

Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim izvršiteljima. Dopunama Zakona javni izvršitelji obavezaće se da Agenciji za sprečavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprječavanje korupcije. Takođe, unaprijediće se odredbe o disciplinskoj odgovornosti, tako što će preduzimanje službenih radnji koje je suprotno zakonu biti propisano kao teža disciplinska povreda, čime će se doprinijeti zaštiti prava i interesa stranaka i drugih učesnika u izvršnom postupku.

Vlada je donijela Uredbu o stručnom osposobljavanju i usavršavanju državnih službenika i namještenika. Strategijom reforme javne uprave 2016-2020 u dijelu stručnog osposobljavanja i usavršavanja državnih službenika i namještenika, ukazano je da je neophodno jačanje sistema odgovornosti u vezi sa sprovođenjem obuka, kao i jačanje strateškog planiranja obuka na nivou organa. Uredbom se uvode jedinstveni standardi za upravljanje ljudskim resursima, koji će znatno unaprijediti službenički sistem, kako kroz poboljšanje rada jedinica za ljudske resurse, tako i cjelokupnog rada organa.

Donijeta je i Uredba o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima

Vlada je zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od strane koncesionara donijela odluke o raskidu:

- Ugovora o koncesiji po BOT aranžmanu za korišćenje dijela voda sa izvorišta „Alipašini izvori“ u Opštini Plav za flaširanje u komercijalne svrhe sa koncesionarom „Novus Montenegro“ d.o.o. iz Gusinja.

- Ugovora o koncesiji za korišćenje dijela voda sa izvorišta „Jasen“ Opština Bar, za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja ili dopremanja vode u komercijalne svrhe sa koncesionarom Igorom Maslakovim iz Kruča.

- Ugovora o koncesiji za korišćenje dijela voda sa izvorišta „Vrelo“ Opština Mojkovac za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja ili dopremanja vode u komercijalne svrhe sa koncesionarom „H2O Montenegro“ d.o.o. iz Mojkovca.

- Ugovora o prenošenju prava korišćenja dijela karstnih izdanskih voda sa izvorišta Reževića rijeka, u Reževićima kod Budve, za flaširanje u komercijalne svrhe sa korisnikom Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Budva.

Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Programa razvojne saradnje između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije za period 2018-2019. godina.. U diskusiji je ocijenjeno da je Slovenija jedan od najaktivnijih donatora u Crnoj Gori i istovremeno primjer usklađenosti razvojne podrške sa strateškim prioritetima zemlje primaoca. Tokom decenije razvojne saradnje Republika Slovenija je pružila podršku Crnoj Gori u iznosu od približno 10 milona i sedamsto hiljada eura, najviše u oblasti zaštite životne sredine, energetike, turizma i obrazovanja, ali i ekspertsko-tehničku pomoć u procesu evropske i evroatlantske integracije. U cilju nastavka uspješne razvojne saradnje dviju država, Vlada je prihvatila tekst Programa za period 2018-2019. godina.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Tehničkog aranžmana između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o logističkoj podršci prilikom učešća u NATO ojačanom prisustvu (eFP) u Letoniji i potpisivanju Izjave o prenosu prava korišćenja uređaja veze za potrebe učešća u NATO ojačanom prisustvu (eFP) u Letoniji, sa Predlogom tehničkog aranžmana i Izjavom o prenosu prava. Crna Gora se kao punopravna članica NATO obavezala da doprinese jačanju sistema kolektivne odbrane. U skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, a u cilju očuvanja stabilnosti na istočnim granicama Alijanse, jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore, veličine do devet pripadnika, biće raspoređeno u borbenoj grupi u Republici Letoniji, u okviru izviđačkog voda Oružanih snaga Republike Slovenije, pod kanadskom komandom. Takođe, osim jednog izviđačkog voda, Vojska Crne Gore će u borbenoj grupi u Letoniji rasporediti i jednog štabnog oficira.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o hipoteci i Ugovora o zaloziizmeđu Crne Gore - Ministarstvo finansija i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), u vezi sa Ugovorom o garanciji sa KfW bankom za potrebe realizacije projekta „Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“ i prihvatila tekst Ugovora o hipoteci i Ugovora o zalozi. Zaključivanjem ovih ugovora biće obezbjeđeni kolaterali za državnu garanciju. Kreditna sredstva od 20 miliona eura koristiće se za ulaganje u energetsku efikasnost objekata i infrastrukture u sistemu prenosa. Izdavanje državne garancije za realizaciju projekta, uz obezbjeđenje kolaterala, predviđeno je Zakonom o budžetu za 2018. godinu.

Vlada je usvojila Informaciju o organizaciji Igara malih država Evrope 2019. godine sa predlogom za dalju finansijsku podršku. Igre malih država Evrope su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985.godine. Organizacija Igara 2019. godine pripala je Crnoj Gori, a za realizaciju je zadužen Crnogorski olimpijski komitet. Istaknuto je da će se Crna Gora prvi put susresti sa organizacijom ovako velikog multi-sportskog događaja, koji u sebi nosi sve olimpijske vrijednosti, i koji će okupiti oko dvije hiljade učesnika. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo sporta da uplati Crnogorskom olimpijskom komitetu iznos od 305.000,00 eura, kao podršku za finansiranje Igara.

Usvojena je Informacija o naknadnoj (follow up) koordinisanoj evaluaciji ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, sa Izvještajem koji je pripremila Evropska asocijacija univerziteta. U okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ koji realizuju Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke, a koji se finansira iz kredita Svjetske banke, sprovedena je naknadna eksterna evaluacija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Evaluaciju devet ustanova sproveo je tim nezavisnih međunarodnih eksperata, koje je angažovala Evropska asocijacija univerziteta (EUA), u okviru Programa za institucionalnu evaluaciju (IEP). Prethodna evalucija sprovedena je 2013/2014. godine. U skladu sa važećom procedurom, EUA-IEP izradio devet pojedinačnih izvještaja za svaku ustanovu i jedan sumarni izvještaj o sistemu visokog obrazovanja u Crnoj Gori, sa preporukama na nacionalnom i institucionalnom nivou. Ocijenjeno je da u poređenju sa 2014.godinom, postoje osjetne i pozitivne promjene u pravnom i finansijskom okviru, kao i u ustanovama, te da se sve što je učinjeno tokom posljednje četiri godine može smatrati prvim, ali važnim korakom u dugom procesu reforme sistema visokog obrazovanja.

Povodom zahtjeva za izuzeće ministrice Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije u postupku davanja u zakup zemljišta radi izgradnje solarne elektrane na likalitetu Briska Gora, Vlada smatra da se radi o flagrantnoj zloupotrebi instituta izuzeća.

Zahtjev koji je podnijet bez prethodno donijete odluke o izboru ponuđača, odbijen je ne samo kao neosnovan, već i kao neprimjeren pokušaj pritiska na Tendersku komisiju, odnosno Vladu.

Uvjereni da iza takvog zahtjeva stoji namjera da se Vlada onemogući u vodenju ekonomske politike i zaštiti nacionalnog interesa, odlučni smo da spriječimo da sila privatnog kapitala posluži kao instrument opstrukcije države i njenih institucija, zaključeno je na sjednici.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?