Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najavljeno uspostavljanje okvira za prva zaštićena područja prirode u moru u Crnoj Gori

Objavljeno: 01.11.2018. 19:08 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Projekat „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“ čiji je početni sastanak održan danas u Petrovcu, uspostaviće okvir za prva zaštićena područja prirode u moru u Crnoj Gori i to Platamuni, Katič i ostrvo Stari Ulcinj koja obuhvataju najmanje 2301 hektar. Projekat sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz Beča. Projekat se finansira iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i to iznosom od 1,6 miliona dolara. Kroz projekat će se realizovati uspostavljanje podsistema za integrisano upravljanje obalnim i zaštićenim morskim područjima.

Igor Građević, generalni direktor Direktorata za EU integraciej i međunarodnu saradnju, naglasio je da će se ovim važnim projektom unaprijediti ekološko stanje biodiverziteta i definisati adekvatan tretman zaštićenih područja u obalnom dijelu Crne Gore.
„Realizacija projekta doprinijeće sakupljanju podataka za uspostavljanje NATURA 2000 mreže u kopnenom i morskom dijelu obalnog područja. Stoga, ishodi ovog projekta su od velike važnosti za sprovođenje prioritetnih aktivnosti Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine“, istakao je Građević.

Ešef Husić, direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove istakao je da je ovaj projekat od posebnog značaja za Crnu Goru, kako bi se postiglo efikasno upravljanje zaštićenim područjima prirode na kopnu i moru.
„Pored identifikacije reprezentativnih obalnih i morskih područja u Crnoj Gori za zaštitu ključnih priobalnih i morskih ekosistema i biodiverziteta od globalnog značaja, biće uspostavljen upravljački okvir koji uključuje sve relevantne zainteresovane strane. Okvir će biti uspostavljen za mrežu obalnih i morskih zaštićenih područja u Crnoj Gori kao i proširenje njihovog obuhvata“, naglasio je Husić.

Sonja Gebert, GEF kordinator specjalista u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu kancelarije u Beču, iznijela je informacije o značaju projekta za Crnu Goru, radu Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu kao i generalne informacije o Globalnom fondu za životnu sredinu (GEF) od strane koga je Projekat i finansiski podržan. Posebno je istakla da je Projekat važan za Crnu Goru sa aspekta ispunjavanja obaveza na globalnom i nacionalnom nivou kao i u kontekstu EU integracija kada je u pitanju zaštita biodiverziteta. S tim u vezi, posebno je naglasila da je važan doprinos ispunjenju Aiči cilja 11 Konvencije o zaštiti biodiverziteta kao i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Projekat „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“ realizovaće se u naredne tri godine. U okviru početnih aktivnosti, uspostavljen je pravni i administrativni okvir projekta i mobilisan je grant GEF-a. Takođe, uspostavljena je nacionalna koordinaciona struktura i kancelarija projekta i predstavljen je početni izvještaj. Sastanku su prisustvovale sve relevantne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou kao i predstavnici nevladinih organizacija.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?