Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke Sanja Damjanović na otvaranju konferencije "Green Rooms": afirmacija odgovorne nauke

Objavljeno: 02.11.2018. 17:00 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke


Na sinoć otvorenoj, novoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o istraživanjima u poljoprivredi, pod nazivom "Green Rooms", ministarka nauke Sanja Damjanović ukazala je na važnost multidisciplinarnog pristupa i međunarodne saradnje radi kvalitetnijeg i djelotvornijeg doprinosa nauke poljoprivredi i generisanja inovacija koje pomažu poljoprivrednim proizvođačima. Konferencija se održava u organizaciji Univerziteta Crne Gore.

"Tema ove konferencije je izuzetno važna za Crnu Goru: poljoprivredna proizvodnja predstavlja značajan udio u našem bruto društvenom proizvodu što ukazuje na ogroman potencijal za rad, saradnju, prenos znanja i inovacije u ovom privrednom sektoru. Drago mi je da ova naučna konferencija među svojim fokusima ima podršku malim poljoprivrednim proizvođačima da se bolje prilagode promjenama koje se dešavaju u ekosistemu, a takođe i unapređenje života u seoskim područjima, što ukazuje na njenu okrenutost ka praksi i građanima, što je odlika odgovorne nauke.

U cilju poboljšanja produktivnosti u našoj poljoprivrednoj proizvodnji kolege iz Ministarstva poljoprivrede kontinuirano i vrijedno rade na ciljanim investicijama u čitavom sektoru, što iz godine u godinu daje sve vidljivije rezultate. Centar izvrsnosti u bioinformatici koji je finansiralo naše ministarstvo otvorio je čitav spektar oblasti istraživanja na granicama više disciplina, a takođe i projekat "Katun" koji smo finansirali ukazao je na stanje i mogućnosti valorizacije ovih prirodnih i istorijskih predjela. Indikativno je da je tim mladih ljudi iz Crne Gore, bazirajući svoja naučna istraživanja na pčelarstvu i iskustvu njihovih djedova, napravio tehničko rješenje za praćenje zdravlja pčela koje je dobilo nagradu za najbolji inovativni startap projkat u Austriji. Crna Gora planira u uključenje u Evropsku svemirsku agenciju čime bi se unprijedio pristup satelitskim podacima veoma važnim za monitoring životne sredine, zemljišta i ekosistema. Ovo su samo neki od primjera gdje nauka daje doprinos poljoprivredi.

Konferencija "Green Rooms" donosi nešto na čemu moramo svi zajedno da snažnije poradimo: povezivanje s naukom i inovacijama, ukazivanje na nove prilike za biznise koji proističu iz savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća. Ono što je takođe važno u programu ove konferencije jeste promovisanje istraživanja o trendovima izvan poljoprivrede, ali koji imaju direktan efekat na ovu djelatnost, kao što su klimatske promjene, građevinska djelatnost i ostale intervencije čovjeka u prirodi i ekonomiji. Multidisciplinarnost, međunarodna saradnja, različitost, pouzdane su odrednice kvalitetne nauke, tako da me raduje da ova konferencija upravo ima takve karakteristike" - rekla je ministarka.

Ministarka Damjanović, koja je počasna predsjednica ove konferencije, na kraju je čestitala organizatorima koji su od prvog izdanja uspjeli da dosegnu do svih krajeva planete i da privuku respektabilne naučnike iz različitih zemalja, što će imati efekat na cjelokupnu ekonomsku i naučnu svijest u našoj zemlji i šire.

Na konferenciji koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva nauke kao i brojnih drugih pokrovitelja, govorili su i rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, predsjednik organizacionog odbora konferencije Petar Đurišić, a konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore, Milutin Simović.

http://www.greenrooms.me/
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?