Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Osman Nurković čestitao jubilej 110 godina željeznice u Crnoj Gori

Objavljeno: 02.11.2018. 19:04 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković uputio je zaposlenim u željezničkim preduzećima čestitku povodom 110 godina željeznice u Crnoj Gori.

"Želim da Vam čestititam veliki jublej, 110 godina željeznice u Crnoj Gori i želim da u ovom svečanom a i radnom trenutku zbog završetka jednog velikog projekta ukažem na neke činjenice na koje smo svi ponosni. Naime, Država Crna Gora je za sve ove godine od preko jednog vijeka prepoznala važnost razvoja željeznice, kao vida saobraćaja koji je preživio sva vremena i danas ima snažnu podršku, ne samo države Crne Gore nego i Evropske unije. Nijesu nas u tome sprječile ni zahtjevne geografske prilike, imali smo cilj da razvijemo modernu mrežu pruga normalnog kolosjeka i u tome smo uspjeli sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je kompletirana barska pruga, a nešto kasnije i pruga prema Albaniji.

U željeznice su potrebna stalna i velika ulaganja i praćenje tehnoloških inovacija. Upravo završeni projekat zamjene signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorici pokazuje koliko moramo da radimo ubrzano na novim tehnologijama koje povećavaju pouzdanost i bezbjednost na željeznici. Uložili smo u posljednjih dvanaest godina više od 150 miliona eura u infrastrukturne projekte na željeznici i preko 30 miliona eura u vozna sredstva. Više od 92% mreže pruga se napaja električnom energijom, čime smo dokazali ekološku posvećenost. Generalni remonti pruga su završeni na više od 50% cijele mreže i svakodnevno pregovaramo za dalje radove. U završnoj fazi su pregovori za dionicu Lutovo-Bioče, a kandidovali smo i dionicu Lutovo-Trebešica iz IPA19 fonda. Fond za Zapadni Balkan je najvažniji izvor sredstava za željezničke projekte u posljednje dvije godine, prvi aranžman od 40 miliona eura se sprovodi kroz upravo završeni projekat u Podgorici, sanaciju šest kosina, a uskoro kreću radovi na mostovima. Željeznica ima veliku podršku ovog fonda, 50% sredstava je bespovratno, jer Evroska unija vidi željeznicu kao vid transporta koji treba da preuzme veliki dio transporta sa drugih vidova prevoza koji su ili prezagušeni ili manje ekološki prihvatljivi. Drugi aranžman od 28 miliona eura iz ovog fonda potpisaće se iduće godine, a osim infrastrukturnih projekata obuhvaćen je i remont radionica i depoa, čime će se znatno modernizovati održavanje voznih sredstava i omogućiti novi poslovi na održavanju i inostranih vagona i lokomotiva. Koristimo i predpristupne IPA fondove, slobodno se može reći da željeznički projekti imaju najveću podršku EU. Uskoro ćemo imati i svu potrebnu tehničku dokumentaciju za mostove i tunele, kako bi se i svi objekti na barskoj pruzi sanirali.

Potrebni su nam i novi vozovi i vagoni za prevoz putnika, nova mehanizacija za održavanje pruga, nova signalizacija na barskoj pruzi, efikasnija granična stanica, stanica Bijelo Polje, pokušavamo da nađemo izvore finansiranja za sve ove projekte, kao i potencijalne investitore za nastavak aktivnosti na novim prugama prema Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Mogli bi još da pričamo i o intermodalnosti, kombinovanom transportu robe, naporima da se pokrenu kontejnerski vozovi, ali ne želim da previše opteretim ovaj svečani trenutak. Još jednom želim da Vam poželim srećan jubilej i da nastavite razvoj i eksploataciju željeznice kao što je rađeno u prošlih 110 godina", kazao je Nurković u govoru povodom 110. godišnjice željeznice u Crnoj Gori.

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?