Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja

Objavljeno: 06.11.2018. 02:09 Autor: PR služba

“Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje, prijavimo nasilje! Zajedničkim radom učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja” – neke su od poruka zajedničke kampanje koju je organizovala NVO “Sigurna ženska kuća” u okviru Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović danas je govorila na radnom doručku i prezentaciji spota kampanje”Krenimo zajedno”, koji je održan danas u prostorijama EU Info centra.

U uvodnom obraćanju Pejović je poručila je da je zabranjeno svako nasilje prema čovjeku i da niko ne treba i ne smije da ga trpi, niti da krije. Ona je između ostalog dodala da je prvi korak ka oslobađanju da žrtva odreaguje, da sebe prepozna kao žrtvu i oslobodi se straha da zatraži pomoć koja joj je neophodna, govoreći o još jednoj poruci kampanje- “Približimo institucije građanima/kama”.

Rodna neravnopravnost i nejednak položaj žena u odnosu na muškarce je faktor koji uzrokuje rodno zasnovano nasilje, naglasila je Pejović, jer ovaj vid predstavlja oblik nasilja kojem su izložene uglavnom žene i djevojčice. Kako je navela, u Crnoj Gori neophodno preduzimati dalje strateške mjere za osiguranje prevencije nasilja, kako nasilja u porodici, tako i nasilja nad ženama, te obezbijediti kvalitetne, djelotvorne i kredibilne mehanizme zaštite žrtava nasilja i efikasnog gonjenja počinilaca. Djelotvorna zaštita ljudskih prava daje nam priliku da živimo u društvu u kojem svaki/a pojedinac/ka ima punu slobodu da uživa svoja prava.Na putu ka Evropskoj uniji, Crna Gora mora obezbijediti odgovarajuće pravne instrumente koji će garantovati jednakost svih građana/ki. Zajednički napori mogu imati jači efekat i mogu poboljšati stanje u oblasti ljudskih prava. Svjesni smo da je za tako nešto potreban naporan rad svih nas I želim da poručim da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dati najbolje od sebe kako bi se taj cilj postigao, rekla je Pejović.

Ljiljana Raičević – predsjednica Sigurne ženske kuće, kazala da  je nasilje u porodici jedan ozbiljan problem ne samo za te porodice nego i za cjelokupno društvo. Raičević je između ostalog dodala da ova kampanja već daje rezultate jer sve veći broj žena i mladih djevojaka prijavljuje nasilje.

Poruka ove kampanje je poziv svima da se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i pozovu građane/ke da prijave nasilje ako su u saznanju da neko trpi isto. Takođe, cilj je učiniti naše društvo netolerantnim na nasilje u porodici i nasilje nad ženama, kao i povećati značaj medija u podizanju svijesti javnosti i pokretanju društva za sprječavanje i osudu nasilja nad ženama.















Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?