Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Transfer znanja i japanska ekspertiza za podsticanje preduzetničkog duha i vještina

Objavljeno: 05.11.2018. 15:27 Autor: Ministarstvo ekonomije
U susret organizaciji Izbora mentora godine - Mentor Award, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Radosav Babić sastao se danas, 5. novembra, sa direktorom kancelarije za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), g-dinom Hideya Kobayashi.

Ministarstvo ekonomije ostvaruje uspješnu saradnju sa Japanskom međunarodnom agencijom za saradnju (JICA) na implementaciji II faze projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“.

Projekat se odnosi na unaprjeđenje standardizovane usluge mentorstva u Crnoj Gori, kao i nastavak transfera znanja i japanske ekspertize na polju pružanja mentoring usluga.

Babić je na početku sastanka kazao da je Ministarstvo ekonomije u potpunosti posvećeno ovom programu i izrazio zadovoljstvo zbog ovako uspješne saradnje.

„Aktivnosti JICA usmjerene su na pospješivanje domaće ekonomije i unapređenje zapošljavanja u zemljama Zapadnog Balkana. JICA vjeruje da postoji ogromna motivacija i potencijal za podršku ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, kroz implementaciju različitih programa podrške privatnom sektoru“, izjavio je g-din Kobayashi.

„Činjenica je da se mala i srednja preduzeća uglavnom suočavaju sa poteškoćama u prvih 10 godina poslovanja. Koristeći mentorske usluge, korisnici dobijaju 25 ili 50 sati besplatnog mentorstva, što znači da imaju dovoljno vremena da se upoznaju, analiziraju i diskutuju o svojim problemima sa mentorima. Jedinstvenost ovih usluga je u tome što mentori pružaju tehničku podršku korisnicima, ali i sa njima dijele poteškoće i podstiču ih da pronađu rješenje za nastale probleme“, izjavio je g-din Babić.

Gospodin Kobayashi je kazao da je proaktivna kultura rada unutar firme jedna od glavnih snaga japanskih kompanija. Mentorstvo kao nefinansijski vid podrške za unaprjeđenje malog i srednjeg biznisa, predstavlja polaznu osnovu za jačanje i razvoj unutrašnjih performansi preduzeća, prije nego što se preduzeće odluči za neki od finansijskih podsticaja.

Dosadašnje iskustvo, kako je dodao g-din Babić, pokazuje da broj preduzeća koja su zainteresovana za mentorsku podršku, kao i broj onih koji su istakli da su uz mentorsku podršku unaprijedili neki od segmenata svog poslovanja, raste iz godine u godinu. Preduzeća u Crnoj Gori fokusirana na realizaciju svakodnevnih aktivnosti, pa je neophodno promijeniti njihov način razmišljanja i podsticati preduzetnički duh i vještine.

Cilj ovog programa jeste da se edukuje biznis zajednica i uspostavi stabilan i održiv sistem za pružanje kvalitetnih usluga malim i srednjim preduzećima.

„Program mantoringa ima najpozitivnije efekte u implementaciji i omogućava stvaranje jasne slike o stanju poslovnog okruženja za razvoj u Crnoj Gori. Do kraja 2020. godine, uz podršku JICA i saradnju sa predstavnicima biznis centara i lokalnih samouprava imamo mogućnost da malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pružimo unaprijeđenu uslugu mentoringa, i da zajedno sa partnerima ta znanja proširimo i primijenimo na cjelokupnu teritoriju Crne Gore“, zaključio je Babić.

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?