Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj, Dalibor Milošević, učestvovao na poslovno-naučnoj konferenciji o logistici i lancima snadbijevanja u Jugoistočnoj Europi

Objavljeno: 06.11.2018. 21:44 Autor: MSP

Poslovno-naučna konferencija o logistici i lancima snadbijevanja u Jugoistočnoj EuropiSEEB LOGISTICS-ZAGREB 2018”, koja je okupila više od 50 renomiranih učesnika iz vladinih, obrazovnih, naučnih, ekonomskih i javnih subjekata regije Jugoistočne Europe, koji su diskutovali o stanju i izazovima razvojnih promjena u logistici i lancima snadbijevanja, održana je u Zagrebu.

Konferenciju su otvorili predsjednici programskog i organizacionog odbora prof.dr.sc.Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i prof.dr.sc.Sanel Jakupović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta Apeiron iz Banjaluke, koji su naglasili ulogu i značaj logistike kao naučne discipline i njezin utjecaj na različite ekonomske i društvene  mikrosisteme, kao i ukupne ekonomije država regije Jugoistočne Europe. Skup je u ime dekana Fakulteta za logistiku iz Celja pozdravila prof.dr.sc.Rebeka Lukman Kovačić.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj, Dalibor Milošević, je pozdravio organizaciju ovakve vrste poslovno-naučnih skupova koji bi trebali da ponude relevantnim akterima, prije svih nadležnim vladama i institucijama zemalja Jugoistočne Europe, smjernice i rješenja za dugogodišnje akumulirane probleme nedovoljnog nivoa razvoja logističkih sistema u svim državama (JIE). Marijan Banelli iz Zagreba, akreditovani lobista za saobraćaj u Europskoj komisiji je podijelio vlastita dugogodišnja iskustva o saobraćajnim i logističkim sistemima iz ugla politika i strategija koje su zagovarane u proteklom periodu u Republici Hrvatskoj kao i ostalim zemljama Jugositočne Europe u poređenju sa zakonodavstvom i praksom Europske unije, te je zaključio da su ove politike i strategije (u JIE) bile nedovoljno efikasne da pokrenu sveobuhvatan i optimalan investicioni ciklus koji bi u srednjem i dugom roku osigurao razvojni napredak, rast vrijednosti BDP-a, zaustavljanje odliva radne snage i podizanje na viši stepen nivo konkurentnosti poslovnih sistema i ekonomije u cijelini.

Na konferenciji su organizovane četiri panel sesije na kojima su panelisti debatovali u okviru užih tematskih područja logistike i lanaca snadbijevanja u poslovnim sistemima, te vazdušnom, željezničkom i drumskom transportu.

Organizatori poslovno-naučne konferencije bili su društvo Southeast European Business Consulting Group d.o.o., iz Zagreba (nositelj IPR), Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet za logistiku iz Celja Sveučilišta u Mariboru i Panevropski univerzitet Apeiron iz Banjaluke, pod pokroviteljstvom Croatia Airlines Zagreb, Aerodroma Dubrovnik, Aeredroma Zagreb, Aerodroma Split, Atlantic Grupe, Inving inženjering Prijedor, Visoke škole “CEPS-Centar za poslovne studije” iz Kiseljaka, Visoke škole “Logos centar” Mostar, Carlsberg Croatia, Primacošped Zagreb i Rident poliklinike iz Rijeke.

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?