Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Ministarstva nauke na TAIEX radionici o pametnoj specijalizaciji

Objavljeno: 07.11.2018. 05:39 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Predstavnici Ministarstva nauke učestvuju na TAIEX radionici o pametnoj specijalizaciji, koja se održava od 6. do 8. novembra 2018. godine, u Briselu.

Danas je predstavljen rad crnogorskog nacionalnog tima na izradi Strategije pametne specijalizacije, koju će, kako je najavljeno iz Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije, Crna Gora usvojiti prva od zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Podsjećamo, u okviru S3 pilot projekta koji JRC sprovodi od januara 2017. godine, Crna Gora se u julu prošle godine pridružila grupi zemalja (Srbija, Moldavija, Ukrajina) i do sada dobila smjernice i podršku JRC-a za mapiranje ekonomskog, naučnog i inovacionog potencijala i sprovođenje procesa preduzetničkog otkrivanja. Na osnovu rezultata ova dva procesa, pripremljen je nacrt strateškog dokumenta sa sistemom praćenja, sprovođenja i finansiranja.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke  

Zemlje regiona koje na početku procesa izrade S3 (osim Srbije), imale su priliku da se detaljnije upoznaju sa sprovedenim aktivnostima u Crnoj Gori, te načinom identifikacije prioriteta.
Nacrtom naše Strategije pametne specijalizacije, predloženi prioriteti su: obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost; održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane; novi materijali i održive tehnologije; održivi i zdravstveni turizam; i ICT, pri čemu je ICT horizontalan sektor, jer daje poslovnu i tehnološku podršku ostalim prioritetnim sektorima. U okviru utvrđenih prioriteta, identifikovana su fokusna područja, vizija koja eksplicitno odražava svaki prioritet i postavljeni su ciljevi sa konkretnim indikatorima i mjerama u skladu sa kojima će se sprovoditi Strategija.

Predstavnici Ministarstva nauke će se tokom trajanja radionice upoznati sa primjerima dobre prakse EU zemalja, kako u pripremi, tako i implementaciji ove strategije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?