Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pristupanje Crne Gore EU je u interesu građana

Objavljeno: 06.11.2018. 23:09 Autor: KEI
Pristupanje Crne Gore EU i sprovođenje sveobuhvatnih reformi na tom putu, u interesu su crnogorskih građana i privrede, poruka je sa sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i ambasadora Švedske u Crnoj Gori Jana Lundina.

Sagovornici su ocijenili da je u dosadašnjem procesu pristupanja, Crna Gora u pojedinim oblastima već dostigla standarde država članica EU, te da postoje razlozi za zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je istakao da je Vlada posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi, ne zbog članstva u EU nego prije svega zbog poboljšanja životnog standarda svojih građana. Osim toga, dodao je da člansto u NATO-u i pristupanje EU doprinose bezbjednosti i stabilnosti i jačaju glas Crne Gore u svijetu.

Imajući u vidu novi pristup u pregovorima, Drljević je prenio da je Vlada u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24 koja čine srž pregovaračkog procesa. On je prenio očekivanje da će, na temelju ostvarenih rezultata, uskoro biti otvorena i preostala dva pregovaračka poglavlja i upoznao sagovornika da postoji više poglavlja u kojima su ispunjene sve obaveze i koja su spremna za privremeno zatvaranje.

Ambasador Lundin je čestitao na ostvarenim rezultatima istakavši da je Crna Gora najnaprednija država Zapadnog Balkana u pristupanju EU koja ima punu podršku Švedske za članstvo u Uniji. 

On je rekao da je proces pregovora sada mnogo zahtjevniji nego što je to bio slučaj sa ranijim proširenjima, te da su potrebni veliki napori i zahtjevne reforme, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite životne sredine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?