Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić: Crna Gora će nastaviti da proaktivno djeluje u cilju jačanja granične bezbjednosti

Objavljeno: 07.11.2018. 23:12 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uspješno sprovođenje zajedničkih aktivnosti MUP-a i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) dobar je osnov za nastavak saradnje, u pravcu daljeg jačanja regionalne i međunarodne saradnje u oblasti granične bezbjednosti, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra Mevludina Nuhodžića sa direktorom DCAF kancelarije u Ljubljani i rukovodiocem Programa granične bezbjednosti Antonom Travnerom.

Ministar Nuhodžić je iskazao zahvalnost na kontinuiranoj pomoći koju DCAF pruža našoj zemlji, naročito u oblasti prekogranične policijske saradnje, razmjene iskustava i sprovođenja obuka i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim akcijama u okviru DCAF Programa granične bezbjednosti. 

Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja povodom nedavno realizovane zajedničke policijske operacije „Tuzi 2018“, koja je sprovedena uz podršku predstavnika evropskih agencija Europol-a, Frontex-a i IOM-a, a koja je potvrda da Crna Gora proaktivno djeluje u sprečavanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala. Sagovornici su se saglasili da je operacija bila izuzetno uspješna, kako na planu otkrivanja migratornih ruta i razmjene informacija policija, tako i na planu sprovođenja postupka readmisije sa Republikom Albanijom. 

Iskazavši punu podršku Crnoj Gori na planu unapređenja bezbjednosti na granici, direktor DCAF kancelarije u Ljubljani Anton Travner je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore i izrazio očekivanje da će se nastaviti dobra dinamika, s posebnim fokusom na dalje unapređenje tehničkih kapaciteta na granici, jačanje ljudskih resursa i jačanje međusobne saradnje policijskih službenika u oblasti suzbijanja prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

Tema sastanka bile su i aktivnosti planirane za naredni period u okviru DCAF Programa za graničnu bezbjednost, a potvrđena je spremnost Crne Gore za nastavak učešća u operacijama i projektima, u cilju postizanja savremenih standarda u ovoj oblasti. 

TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?