Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izabran najbolji mentor Crne Gore na dodjeli priznanja „MENTOR AWARD 2018“

Objavljeno: 07.11.2018. 14:57 Autor: Ministarstvo ekonomije
Dobitnik priznanja„MENTOR AWARD 2018“ koje se dodjeljuje u okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana, Faza 2" je  Saša Jovanović iz Biznis start up centra Bar  . Svečana ceremonija dodjele priznanja najboljem mentoru održana je 6. novembra 2018. godine u hotelu Hilton, u organizaciji Ministarstva ekonomije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA. 

Priznanje najboljem mentoru uručio je g-din Hideya Kobayashi, direktor JICA Balkan kancelarije. 
Ministarstvo ekonomije

U ime Ministarstva ekonomije događaj je otvoro g-din Miloš Čelanović, generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj koji je u svom uvodnom izlaganju istakao značaj sprovođenja mentoring programa za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori.

„Mentoring usluga treba da bude dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima na cijeloj teritoriji Crne Gore, a pružaoci mentoring usluga svojim znanjem, savjetima i poslovnim prijedlozima treba da olakšaju sam mentoring proces u onim segmentima u kojima dijagnostifikovanje trenutne situacije u samom preduzeću pokaže njegove trenutne slabosti“-istakao je g-din Čelanović.

U uvodnom obraćanju pored gospodina Čelanovića, učesnicima se obratio i g-din Hideya Kobayashi, direktor JICA Balkan kancelarije, koji je istakao značaj održavanja ovakvog jednog događaja u Crnoj Gori. “Izbor mentora godine je važan događaj u jednoj uspostavljenoj mentorskoj šemi. To je prilika za mentore da podjele svoja mentorska iskustva između sebe, i izazove sa kojima su se susretali tokom sprovođenja mentorske usluge preduzećima. Ovaj događaj treba da doprinese podizanju motivacije svih mentora, razmjeni iskustava dobre prakse, mentorskog znanja, i alata i tehnika koje svaki mentor koristi u cilju pružanja kvalitetne mentorske usluge“-istakao je g-din Kobayashi.

G-din Takashi Kimura, JICA konsultant i tim lider projekta istakao je da izgradnja stabilnog i održivog mentorskog sistema treba da doprinese uspostavljanju kontinuirane i kvalitetne podrške krajnjim korisnicima. „ Uvjeren sam da će broj mentorskih usluga iz godine u godinu da raste i da će ista biit dostupna svim zainteresovanih preduzećima na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore. Za uspostavljanje takvog sistema, neophodno je da mentori posjeduju specijalizovane vještine i i znanja, koja će nadograditi primjenom standardizovanog sistema mentorstva“-istakao je g-din Kimura.

G-đa Ana Žegarac, direktorica sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije naglasila je važnost kontinuirane institucionalne podrške obezbjeđene od strane Ministarstva ekonomije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju -JICA, konsultanata, i samih mentora u cilju nadogradnje njihovih kapaciteta kako bi pružili kvalitetnu mentorsku uslugu korisnicima. „Znanja i vještine mentora su veoma bitne. Ipak, veliki je izazov za mentora ući u preduzeće i na terenu pokazati kako se može uspostaviti standardizovani sistem i pružiti kvalitetna podrška. Preduzeća treba da se što više uključe u promovisanje programa i govore o kvalitetu pružene usluge, jer tako će se na najbolji način predstaviti vrijednosti ovog projekta“-objasnila je g-đa Žegarac. 

Mentori, predstavnici biznis centara/jedinica lokalne samouprave imali su priliku da podjele svoja iskustva sa terena i izazove sa kojima su se susretali tokom pružanja mentoring usluge preduzećima. Najboljeg mentora birali su sami mentori među sobom, kao i žiri sastavljen od predstavnika JICA konsultanskog tima na osnovu definisanih kriterijama koji se odnose na postupak sprovođenja standardizovanog mentoring procesa, alata i tehnika korišćenih tokom postupka, kao i postignuća koje je preduzeće imalo nakon pružene mentoring usluge. 

Svoje iskustvo sa terena sa učesnicima je podjelila i g-đa Ljiljana Marković, iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, koja je dobitnica prestižnog priznanja MENTOR AWARD 2017.

Tokom događaja uručeni su sertifikati i mentorima koji su prošli obuku za mentore u 2018. godine, kao i OJT trenerima (treneri na radnom mjestu). Sertifikate su uručili JICA konsultanti iz Japana: g-din Takaši Kimura, g-din Masaši Takano i g-đa Ćine Koga zajedno sa predstavnicima Ministarstva ekonomije.
  
Kroz mentoring program obezbjeđujemo uslove za sticanje novih znanja i vještina , usaglašenih sa potrebama tržišta. 

Tokom prve faze projekta, oko 30 korisnika u Crnoj Gori izrazilo je zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocjenilo da im je ta usluga pomogla da jasnije sagledaju svoje poslovanje, uvide trenutene barijere koje im stoje na putu daljeg rasta i napredovanja, i definišu potencijalne mogućnosti kao buduće pravce razvoja njihovog biznisa. 

PR Služba Ministarstva ekonomije

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?