Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i NR Kina će finansirati 14 zajedničnih naučnoistraživačkih projekata

Objavljeno: 09.11.2018. 00:02 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Sekretarka Ministarstva nauke, gđa Smiljana Prelević, i pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Narodne Republike Kine, g. Zhang Jianguo, potpisali su danas, u prostorijama Ministarstva nauke, Protokol sa trećeg zasijedanja Zajedničke komisije za naučnu i tehnološku saradnju između Narodne Republike Kine i Crne Gore.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Prije potpisivanja Protokola, Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju je održala svoje treće zajedničko zasijedanje. Tom prilikom razmijenjene su informacije o dosadašnjoj bilateralnoj naučnoj saradnji Crne Gore i Narodne Republike Kine, koja je sa obje strane ocijenjena kao izuzetno dobra kao i o naučno-tehnološkim politikama, programima i prioritetima dvije zemlje.

Takođe, na sastanku je razgovarano o sprovođenju projekata dogovorenih na drugom zasijedenju a najviše je bilo riječi o izboru zajedničkih projekata koje će obje strane finansirati naredne dvije godine.

Poseban akcenat tokom razgovora je stavljen i na saradnju akademske zajednice i privrede, što je svakako visoko na listi prioriteta u obje zemlje.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Komisija se usaglasila, nakon internih evaluacija sprovedenih u Crnoj Gori i NR Kini, te dospunih budžeta obje zemlje, da su svi odobrenih projekti (14) relevantni za istraživače iz obje zemlje i da će implementacija biti uspješna kao do sada, te da će mobilnost istraživača doprinijeti čvršćem povezivanju naučno istraživačkih zajednica, čiji je interes uspostavljanje i razvijanje saradnje kroz zajedničke projekte, naučne i stručne studijske posjete i obuke.

Ministarstvo nauke 

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i NR Kine, koja je od obostranog interesa, uz spremnost za njeno dalje jačanje. Strane su se saglasile da se sljedeći konkurs za projektne predloge objavi u 2020. godini za naredni dvogodišnji period.

Nakon zvaničnog potpisivanja Protokola, istog dana, kineska delegacija imala je i susret sa predstavnicima “13. jula Plantaže A.D.”, obišla vinski podrum Šipčanik i stari vinski podrum Lješkopolje. Tom prilikom razgovorano je o mogućim vidovima saradnje. To je bila prilika i da se upoznaju sa infrastrukturom i aktivnostima koji se sprovode u ovoj licenciranoj naučno-istraživačkoj ustanovi, u cilju buduće saradnje.

Tokom sjutrašnjeg dana kineska delegacija zajedno sa predstavnicima Ministarstva nauke, posjetiće i Institut za biologiju mora u Kotoru gdje će imati priliku da obiđu laboratorije za marikulturu, plankton i kvalitet vode, morsko ribarstvo i ihtiologiju, hemiju, biohemiju i okeanografiju i u razgovoru sa rukovodiocima pomenutih labaratorija dogovore moguće modalitete saradnje.
Podsjetimo, Protokol se realizuje na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine, potpisanog u Podgorici 16. maja 2011. godine.

Lista odobrenih projekata:Spisak projekata.pdf

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?