Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U podgoričku Gimnaziju uloženo 1,2 miliona eura

Objavljeno: 09.11.2018. 20:50 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomijeU rekonstrukciju Gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar prosvjete dr Damir Šehović prilikom obilaska ove ustanove. 

Radovi na Gimnaziji su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). U okviru tog projekta samo u prethodnim mjesecima, pored Gimnazije izvođeni su radovi na još četiri objekta: dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole. Projektom kooordinira Ministarstvo ekonomije uz podršku Ministarstva prosvjete.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice i izrazila je zadovoljstvo da smo ovom rekonstrukcijom uspjeli da sačuvamo njen autentičan izgled. 

„U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede“, kazala je ministarka. 


Kako je saopštio ministar Šehović, u toku je jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, a podgorička gimnazija je dio toga: „Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru „Podgorica“, radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru „1. jun“, a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja. Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao: „Ova škola je 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja, i njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole“. 

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović predstavila je prisutnima proces rekonstrukcije i poručila: „Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja. Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom.“

Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Sredstva za finansiranje Programa energetske efikasnosti, u okviru kojeg je rekonstruisana i Gimnazija, su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova. 

Kroz ovaj Projekat povećavamo energetski efikasne kapacitete i stvaramo bolje uslove za funcionisanje i rad u obrazovnim ustanovama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?