Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba fotografija „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“

Objavljeno: 09.11.2018. 21:00 Autor: KEI
Izložba fotografija „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“ u organizaciji EU info centra, otvorena je na platou ispred tehničkih fakulteta u Podgorici. Izložba prikazuje fotografije rezultata pomoći koje Evropska unija kontinuirano pruža Crnoj Gori u proteklih 20 godina.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, je podsjetio da je Evropska unija najveći donator u Crnoj Gori i da je do sada preko 600 miliona eura obezbijeđeno za bolnice, puteve, škole, zdraviju okolinu, bolje obrazovanje i drugo.

„Previše pričamo o brojevima. Danas želimo da fotografije pričaju za sebe. Ova izložba će vam ispričati priču o Marku, Mileni, Isidori, Đorđiju i drugih 700 studenata, profesora i nastavnog osoblja iz Crne Gore koji su išli na razmjene u Evropsku uniju zahvaljući Erasmusu. Ispričaće vam priču o Ivani Mrdak koja je dobila bespovratna sredstva kroz IPARD like program, koja su joj pomogla na napravi farmu i preseli se iz grada na selo.

KEI

Upoznaćete familije iz bivših republika SFRJ koje su se nakon godina u izbjegličkim kampovima preselile u nove domove, izgrađene uz pomoć EU,“ kazao je Orav.

Orav je kazao da Delegacija EU zajedno sa Vladom Crne Gore godišnje implementira oko 200 EU projekata.

„Naš glavni cilj je da građani osjete konkretne benefite i unaprjeđenja u svojim životima, ne samo kada Crna Gora postane dio EU, već upravo sada,“ zaključio je Orav.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, kazao je da su programi i projekti iz pretpristupnih fondova Evropske unije podržali reforme i podstakli razvoj u velikom broju oblasti – poljoprivredi, turizmu, ekonomiji, istorijskom i kulturnom nasljeđu, socijalnoj inkluziji, kao i brojnim drugim oblastima.

„Tokom proteklih 20 godina, zahvaljujući sredstvima EU, Crna Gora je sprovela unutrašnju transformaciju, a stanje u mnogim oblastima je značajno unaprijeđeno. Svi projekti i programi koje su sprovele crnogorske institucije i organizacije, svi dobri rezultati koje smo ostvarili tokom protekle dvije decenije, djelo su snažnog partnerstva EU i Crne Gore. Partnerstva koje traje,“ kazao je Drljević.

KEI

On je dodao da Crna Gora uspješnim korišćenjem sredstava Ipe pokazala da cijeni bespovratnu podršku EU, ali i da je spremna za postepeno preuzimanje samostalnog upravljanja pretpristupnom podrškom.

„Vjerujemo da će uspjeh Crne Gore u korišćenju sredstava EU ubrzati proces pristupanja EU i doprinijeti njegovom kvalitetu, a da će EU nastaviti da podržava preobražaj crnogorskog društva i predan rad naših institucija prema ispunjenju cilja koji smo zajednički postavili, a to je članstvo u zajednici razvijenih evropskih država,“ zaklučio je Drljević.

Nakon Podgorice, izložba će biti postavljena i u Baru, Nikšiću, Danilovgradu, Beranama i na Cetinju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?