Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

EU nastavlja sa finansijskom podrškom Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 10.11.2018. 16:20 Autor: KEI
Evropska unija je posvećena i spremna da nastavi finansijsku podršku državma Zapadnog Balkana i Turskoj u oblasti vodećih regionalnih inicijativa u skladu sa Strategijom proširenja EU na Zapadni Balkan, glavna je poruka sa koordinacionog sastanka Višekorisničkog programa Ipe u Briselu.

Na sastanku, koji je održan 8. i 9. novembra 2018. godine, učestvovali su predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Evropske komisije. U ime Crne Gore sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije na čelu sa savjetnikom zamjenice glavnog pregovarača – nacionalne IPA koordinatorke Vučićem Ćetkovićem.

Učesnici skupa su razgovarali o akcijama koje su predložene za finansiranje u okviru Višekorisničkog programa Ipe za 2019. za koji je EU opredijelila 578 miliona eura, a koje se odnose na vodeće inicijative EU u oblastima vladavine prava, bezbjednosti i migracija, društveno-ekonomskog razvoja, osnaživanja povezanosti, digitalne agende i dobrosusjedskih odnosa.

KEI

Zaključeno je da će angažovanje dodatnih sredstava EU na nivou regiona rezultirati većim obimom investicija u infrastrukturu, unapređenjem bezbijedosti i odgovora na organizovani kriminal i korupciju, ali i poboljšanjem stanja u oblastima obrazovanja mladih, zapošljavanja, statistike, sajber bezbijednosti, kulturne saradnje i razvoja privatnog sektora. Evropska komisija će, nakon sprovođenja dodatnih konsultacija, zvanično usvojiti predloženi program sredinom 2019. godine.

Za Crnu Goru predloženi projekti biće od izuzetnog praktičnog značaja za pregovrački proces i sprovođenje ključnih reformi u procesu pristupanja EU. ,,Finansijska podrška EU reformama koje su tematski zajedničke za sve države korisnice doprinosi unapređenju regionalne saradnje, gdje je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan i pouzdan partner EU i država regiona. U tom dijelu, spremnost Crne Gore da doprinese sprovođenju odobrenih regionalnih projekata biće značajan faktor za dalje uspješno sprovođenje programa“, poručio je Ćetković u svom obraćanju.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?