Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Komisija za utvrdjivanje ispunjenosti uslova za obavljanje poslova zaštite i zdravlja na radu u posjeti CEDIS-u

Objavljeno: 12.11.2018. 15:59 Autor: mrss
Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS formirao je Centar za ispitivanja iz oblasti zaštite na radu, sa opremom za ispitivanje kolektivnih zaštitnih sredstava, koji je počeo da obavlja stručne poslove shodno ovlašćenjima.

Između ostalog, u Centru se rade periodični pregledi i ispitivanja sredstava za rad, električnih i drugih instalacija, te sredstava i opreme lične zaštite na radu. Centar je formiran nakon što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo CEDIS-u ovlašćenje da može samostalno obavljati poslove iz toga domena. Svemu ovome je prethodilo i odobrenje od iste državne institucije za izradu Akta o procjeni rizika, osposobljavanje za bezbjedan rad i stručne poslove zaštite i zdravlja na radu. 

Dobijanjem licence, formiranjem Centra za ispitivanje u oblasti zaštite na radu, obezbjeđenjem stručnog kadra za ispitivanje i nabavkom odgovarajućih instrumenata omogućeno je da se poslovi pregleda i ispitivanja obavljaju u CEDIS-u. Na taj način postavljen je sistem rada koji obezbjeđuje ispitivanja u propisanim rokovima čime se postiže veća sigurnost, uz značajnu finansijsku uštedu. Dakle, od sada u svakom momentu može se ispitati oprema i izdati atest o tome, a sve u cilju stvaranja zdravog i sigurnog radnog mjesta, prilikom obavljanja visokorizičnih poslova. 

"U Centru se vrši periodično ispitivanje za oko 4.000 sredstava za ličnu zaštitu, čiji su periodi ponovnog ispitivanja od šest do 36 mjeseci zavisno od konkretnog sredstva. Formirano je i priručno skladište sredstava za ličnu zaštitu, u okviru Sektora za sistem zaštite, ispitivanja i standardizaciju procesa, koje je, s obzirom na broj sredstava, preraslo u privremeno skladište. Skladište omogućava da se obezbijedi minimalna rezerva sredstava za ličnu zaštitu potrebnih za zamjenu, radi ponovnog ispitivanja onih kojima je istekao rok. Naime, Služba za zaštitu na radu prati rokove isticanja sredstava za ličnu zaštitu koja se nalaze u elektroenergetskim objektima i u službama u operativi, i daje zahtjev za zamjenu, nakon čega je Centar u obavezi da izvrši primopredaju, odnosno da na svim predviđenim lokacijama dopremi ispitana sredstva lične zaštite, a preuzme ona kojima ističe period važnosti i ponovo ispita sve do konačnog definisanja procesa i usvajanja procedure", kazala je šefica Centra za ispitivanje Olivera Vuletić

CEDIS je nedavno nabavio najsavremeniji instrument Metrel MI6201 Euro Set za ispitivanje radne sredine mikroklime, osvjetljenja i buke - i time će se povećati broj licenci u oblasti zaštite na radu. Naime, time kao i izradom Metodologije za ispitivanje radne sredine, stekli su se i uslovi za proširenje ovlaštenja. Tim povodom kompaniju je prije par dana posjetila Stalna komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja koju čine generalni direktor Direktorata za rad mr Zoran Ratković, načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu Danijela Šuković, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin, samostalna savjetnica II u Direkciji za poslove zaštite i zdravlja na radu Jovana Bošković i inspektor rada za oblast zaštite i zdravlja na radu Zlatko Popović, koji je i koordinator komisije. Oni su pregledali zvanično dostavljene Metodologiju za ispitivanje radne sredine, instrument za ispitivanje radne sredine i privremeno skladište sredstava lične zaštite. "Prije dobijanja nove licence, obavezni smo dostaviti imena za četiri stručna lica na koja će da glasi prošireno ovlašćenje za ispitivanje uslova radne sredine. 
mrss
CEDIS ima devet ovlašćenih stručnih lica, od kojih će imena četvorice različite struke biti dostavljena komisiji. Nakon toga očekujemo novu licencu za ispitivanje i u toj oblasti zaštite. Takođe, komisija nas je upoznala sa izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu i našom obavezom da sa istima uskladimo podzakonska akta", izdvojila je Vuletić. 

Proširivanjem licence za ispitivanje uslova radne sredine, CEDIS-u će biti omogućeno da samostalno obavlja i ispitivanje parametara radne sredine u 137 objekata sa 268 pozicija za mjerenje mikroklime i osvjetljenja i 57 pozicija za mjerenje buke. Planirano je i organizovanje obuke za ispitivanje radne sredine na Institutu za zaštitu na radu, čime će se dobiti na kvalitetu ispitivanja i dodatno obučiti zaposleni koji će raditi ispitivanja radne sredine.  

U Centru su od dana osnivanja urađeni pregledi i ispitivanja brojnih sredstava lične zaštite, oko 2.500 izolacionih rukavica, čizama, indikatora, zaštitnih tabli i ostalih sredstava. Takođe, urađeno je ispitivanje sredstava za rad, oko 160 autodizalica, viljuškara, mašina za obradu metala i sličnog prenosnog alata, kao i ispitivanje električne i gromobranske instalacije u 35 poslovnih kompleksa. Takvim načinom rada, gdje su ovlašćenja za ispitivanje prenešena na CEDIS, ostvarene su velike uštede. "Do sada je ovakvim samostalnim ispivanjem ušteđeno više od 100.000 eura, jer se za te poslove ne angažuju eksterne ovlašćene organizacije, koje su do osnivanja Centra radile ispitivanja. Za naredni period  očekujemo da uštede budu mnogo veće", naglasila je Vuletić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?