Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Unaprijediti zaštitu maloljetnih lica od dječjih prisilnih brakova

Objavljeno: 12.11.2018. 21:53 Autor: PR služba

Podizanje svijesti o pojavi dječijih prisilnih brakova je od vitalne važnosti za iskorijenjivanje ovog negativnog društvenog fenomena konstatovano je još jednom tokom razgovora ministra Mehmeda Zenke sa Fanom Delijom, izvršnom direktoricom NVO Centar za romske inicijative.

Gospođa Delija je inicirala razgovor na temu izazova sa kojim se Crna Gora suočava u oblasti zaštite prije svega maloljetnih djevojčica, ali i dječaka, iz romske i egipćanske populacije od ugovorenih dječijih brakova. Od 2015. godine do danas, prema podacima Centra za romske inicijative, u Crnoj Gori zabilježena su 62 slučaja  dječijih prisilnih brakova.

Ona je informisala ministra da je organizacija koju predstavlja kroz projekat “Inicijativom do suzbijanja nametnute sudbine” koji je podržan kroz program De facto Development koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT, a finansijski je podržan od strane delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sprovodi niz aktivnosti na prevenciji i suzbijanju ugovorenih dječijih brakova.

S tim u vezi, organizacija je kroz angažovanje eksperta za oblast krivičnopravnih nauka došla do opservacije zakonodavstva zemalja okruženja i predloga rješenja za Crnu Goru. Pozdravljući dugogodišnju uspješnu saradnju koju Centar za romske inicijative ima sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Delija je istakla značaj podrške ovoj inicijativi od strane Ministarstva.

Ministar Zenka zahvalio je gospođi Deliji i gospodinu Slavku Miliću na predstavljenim rješenjima istakavši da dječiji prisilni brakovi jesu nažalost pojava u mnogim regijama nerazvijenog svijeta, često usprkos državnim zakonima, ali su prisutni i u Crnoj Gori. Problemi koje oni donose sa sobom su evidentirani u Crnoj Gori, ali nisu sankcionisani na najbolji način, rekao je ministar.

Sagovornici su se saglasili da svi relevantni akteri moraju da sarađuju po pitanju socijalne inkluzije romske i egipćanske populacije, ukoliko zaista želimo da bude uspješna, te posebno u dijelu zaštite maloljetnih lica od prisilnih dječjih brakova.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?