Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

Objavljeno: 13.11.2018. 20:48 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Liu Jin.

Ministar Bogdanović je naveo da Crna Gora i NR Kina imaju jako uspješnu saradnju u oblasti kulture, te da zajednički realizuju aktivnosti u okviru Izvršnog programa saradnje u oblasti kulture za period 2017-2020 između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Huangdžou deklaracije o kulturnoj saradnji koja je potpisana 2017. godine. U kontekstu pospješivanja budućih zajedničkih projekata, naglašeno je da treba podsticati direktnu saradnju između institucija kulture dvije zemlje, posebno u dijelu unaprijeđenja kadrovskih kapaciteta u oblasti kulturne baštine.

Govoreći o oblastima u kojima treba dodatno osnaživati saradnju u narednom periodu, ministar Bogdanović je istakao da je u Ministarstvu kulture oformljen novi Direktorat koji će se baviti promocijom kreativnih industrija, kao i da Ministarstvo kulture planira da u narednom periodu osnuje nekoliko kreativnih habova, te da bi nam kinesko iskustvo u ovoj oblasti bilo od velikog značaja. Na sastanku je takođe bilo riječi o zakonskoj regulativi u oblasti kulture, s posebnim akcentom na zakone čije su izmjene i dopune planirane i realizovane tokom 2018. godine.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Li Sjuejong je istakao zadovoljstvo povodom zvanične posjete Crnoj Gori čiji je glavni cilj upoznavanje sa crnogorskim zakonodavnim sistemom i njegovim funkcionisanjem. Sjuejong je naglasio da kineske i crnogorske institucije imaju veoma sličan način rada, te da Ambasada NR Kine u Crnoj Gori može da bude posrednik za njihovu direktnu komunikaciju. Takođe je apostrofirano da dvije zemlje imaju veoma bogatu saradnju u oblasti kulture, te da se svake godine realizuju zajednički projekti i razmjene iskustava između srodnih sektora.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti načinjeni dodatni koraci u cilju intenziviranja saradnje u oblasti kulture i razmjene iskustava u različitim oblastima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?