Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na skupu u Budvi razgovaralo se o malom obalnom tradicionalnom ribolovu i mogućnostima za razvoj lokalne zajednice kroz povezivanje sa turizmom

Objavljeno: 14.11.2018. 13:56 Autor: MPRR

MPRRMali obalni tradicionalni ribolov može da bude odlična razvojna šansa za lokalne zajednice u zemaljama na Jadranu, kroz povezivanje sa turističkom ponudom, ocijenjeno je danas na okruglom stolu koji je danas održan u Budvi.

Na skupu se razgovaralo o izazovima u toj oblasti, aktivnostima na očuvanju i unapređenju malog obalnog ribolova, kao i modelima za bolje povezivanje ribarstva i turizma.

Okrugli sto je održan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Sekretarijata Jadransko-jonske inicijative. Ovaj skup je prvi u nizu aktivnosti koje će Crna Gora organizovati za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja Jadransko - jonskom inicijativom.

Tim povodom, generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove Mnistarstva vanjskih poslova Crne Gore, Ivan Ivanišević istakao je da će Crna Gora biti posvećena boljem povezivanju zemalja ovog regiona. On je kazao da ribarstvo, marikultura i njihova povezanost sa turizmom imaju veliki potencijal za dalji razvoj zemalja u okviru ove inicijative. On je posebno istakao važnost ostvarivanja tješnje saradnje zemalja u pravcu ostvarivanja tih ciljeva.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Slavica Pavlović govorila je o značaju koji mali obalni ribolov ima u Crnoj Gori, navodeći da se ovom vidu ribolova u posljednje vrijeme posvećuje sve više pažnje na nivou Mediterana. Osvrnula se i na istorijski značaj tradicionalnog ribolova kroz vrijeme, prije svega kao načina života i ostvarivanja zarade zajednica u obalnim djelovima zemalja regiona u prošlosti, do toga da obalni ribolov predstavlja razvojnu šansu, kroz bolje povezivanje ove grane sa turizmom, kroz gastromsku ponudu i unapređenje turističke ponude.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici sektora ribarstva, turizma, kao što su predstavnici udruženja ribara Crne Gore, lokalnih samouprava i javnih preduzeća na Primorju, turističkih organizacija, privrednih asocijacija, kao i nadležnih ministarstava.  Takođe, u radu skupa Osim predstavnika Crne Gore učešće su uzeli i predstavnici zemalja JJ regije kao što su: Grčka, Italija i Hrvatska.

U tematskom dijelu okruglog stola učesnicu su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa specifičnostima malog obalnog ribolova na Jadranu, uticaju ovog vida ribolova na resurse i uporednu analizu nedostataka kao i prioriteta svih zemalja Jadranskog mora, prezentovanih od strane eksperta iz Instituta za biološke resurse i marinske biotehnologije iz Ankone. Specifičnosti tradicionalnog ribolova u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na Bokokotorski zaliv, predstavili su predstavnici Laboratorije za ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Predstavnici Turističke organizacije Kotora predstavili su dobre primjere ostvarene veze ribarstva i turizma na području Boke. Takođe, i ostali učesnici skupa razmijenili su iskustva i dobre prakse u razvoju malog obalnog ribolova i povezivanju sa turističkom ponudom u svojim zemljama, ističući važnost podizanja svijesti javnosti, promocije hrane iz mora, stalne edukacije i međusobne saradnje.

Skup je bio i prilika da predstavnici ribara istaknu i probleme sa kojima se susreće sektor ribarstva, ali i da predlože ideje za njihovo prevazilaženje.

Kao rezultat okupljanja na temu razvoja malog obalnog ribolova i boljeg povrzivanja sa turizmom, očekuje se intenziviranje prekogranične saradnje.

Direktorat za ribarstvo


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?