Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Austrijska delegacija u posjeti Ministarstvu nauke

Objavljeno: 14.11.2018. 16:37 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Delegacija Republike Austrije u sastavu: Gabriele Trattner, načelnica u Direkciji za kulturu i Heide-Marie Haidinger, načelnica u Direkciji za bilateralne odnose u Federalnom Ministarstvu prosvjete, nauke i istraživanja Republike Austrije i Doris Karner, načelnica Direkcije za muzeje u Austrijskoj Federalnoj kancelariji, boravile su danas, 14. novembra 2018. godine u zvaničnoj posjeti Ministarstvu nauke, i tom prilikom su se susrele sa gđom Smiljanom Prelević, sekretarkom Ministarstva nauke Crne Gore, dr Darkom Petrušićem, generalnim direktorom Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost i mr Smiljom Kažić Vujačić, načelnicom u Direkciji za međunarodnu saradnju Ministarstva nauke Crne Gore.

Sekretarka Ministarstva nauke upoznala je austrijsku delegaciju sa aktivnostima Ministarstva nauke, što pokazuje i činjenica da je Poglavlje 25 „Nauka i istraživanje“ prvo otvoreno i privremeno zatvoreno poglavlje u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU, čime je potvrđena usklađenost strateškog i zakonodavnog okvira za nauku i istraživanje u Crnoj Gori sa evropskim. Pored toga, je informisala da je u procesu i finalizacija novog strateškog dokumenta Strategije pametne specijalizacije-S3, za period 2019-2024.

Ministarstvo nauke
Gospođa Prelević je sagovornice upoznala i da je Crna Gora uvećala državni budžet za istraživanje, razvoj i inovacije za 60% za 2018. godinu, u odnosu na prethodnu, kao i da su intenzivne aktivnosti sprovedene u cilju jačanja ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta u naučnoistraživačkim ustanovama za potrebe daljeg razvoja politika istraživanja i inovacija. U Crnoj Gori se realizuje projekat EU Instrument za podršku politikama (Policy Support Facility) za kreiranje podsticajnog inovativnog ambijenta za startapove, pri čemu je obezbijeđena podrška EK Crnoj Gori.

Jedan od najvažnijih aktivnosti Ministarstva je uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST)- za hadronsku kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koji će biti regionalni centar izvrsnosti Zapadnog Balkana i nudiće najsavremenija istraživanja i najuspješnije metode liječenja kancera.

Predstavnice su upoznate i sa međunarodnim programima koja realizuje Ministarstvo nauke kao što su IAEA, NATO SPS, EUREKA, CERN, COST, HORIZONT 2020, ICGEB, UNIDO, EMBL i EMBO, kao i sa bilateralnom saradnjom gdje su potpisani bilateralni sporazumi sa čak 15 zemalja.

Predstavnice austrijske delegacije su se zahvalile na prijemu i istakle da se očekuje intenziviranje aktivnosti u oblasti nauke i istraživanja, posebno u svijetlu predstojećeg održavanja Mješovite crnogorsko-austrijske komisije te selekcije zajedničkih bilateralnih projekata koji će se realizovati u periodu 2019-2020. godine. U cilju sagledavanja mogućnosti za saradnju, delegacija Republike Austrije će danas posjetiti i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnolopis u Nikšiću.

Sastanku su takođe prisustvovali i Dalibor Đurović, III sekretar u Direkciji za kulturnu diplomatiju i promociju u Ministarstvu vanjskih poslova i mr Martina Lukić, savjetnica u Direkciji za međunarodnu saradnju u Ministastvu nauke.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?