Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Projekti prekogranične saradnje kao dodatni podsticaj za unapređenje kvaliteta života u programskoj oblasti

Objavljeno: 14.11.2018. 20:00 Autor: KEI
Kroz podsticanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje ekonomskog razvoja, prekogranična saradnja u značajnoj mjeri doprinosi realizaciji prioriteta koji su definisani Strategijom EU za Zapadni Balkan, ocijenjeno je na dvodnevnom forumu koji se održava u Prištini u organizaciji Direktorata za proširenje i susjedsku politiku Evropske komisije, a uz podršku CBIB+ projekta.

Forum, koji je posvećen rezultatima prekogranične saradnje, okupio je predstavnike programskih struktura iz država regiona, kao i predstavnike Evropske komisije koji učestvuju u planiranju i praćenju procesa sprovođenja programa prekogranične saradnje. U ime Crne Gore, forumu prisustvuju predstavnici Kancelarije za evropske integracije na čelu sa načelnikom Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju, Miodragom Račetom.

Na forumu je zaključeno da je kroz proces sprovođenja prekograničnih projekata značajno unaprijeđena saradnja institucija i organizacija pograničnih područja, kao i da su projekti podržani EU sredstvima uslovili vidljive promjene u okviru različitih prioritenih oblasti. Dodatno je saopšteno da je rad na sprovođenju ovih programa unaprijedio percepciju šire javnosti o značaju regionalne saradnje, kao i da se participativnost brojnih institucija i organizacija može smatrati dodatnim podsticajem za lokalni razvoj i unaprijeđenje kvaliteta života u pograničnim područjima.

U dijelu foruma koji se odnosio na uspješne prakse u realizaciji projekata, odnosno učinak takvih inicijativa u okviru pojedinačnih programskih oblasti, Svetlana Vujačić, izvršna direktorica NVO Centar za odrzive inicijative u turizmu, predstavila je projekat Via Dinarika koji je realizovan kroz programe Crna Gora-Kosovo i Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?