Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada usvojila Informaciju o zaključenju ugovora o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke za realizaciju projekata po Programu – Rekonstrukcije magistralnih puteva

Objavljeno: 16.11.2018. 02:00 Autor: PR služba
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključenju ugovora o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke za realizaciju projekata po Programu – Rekonstrukcije magistralnih puteva.

Direkcija za saobraćaj je 2015. godine uradila Program Rekonstrukcije magistralnih puteva kojim su obuhvaćene 24 dionice čijom bi realizacijom bilo rekonstruisano 216,3 km magistralnih puteva po kriterijumima: najfrekventnije odvijanje saobraćaja, godina izgradnje, stepen oštećenja i značaj za razvoj zemlje.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača kazao je da radovi na svim ovim projektima obuhvaćaju sanaciju 36 mostova, 22 tunela.

Parača je istakao da će biti izgrađena dva bulevara sa četiri trake ukupne dužine 31,6 kilometra, a kroz pomenute projekte uradiće se i nove treće trake u ukupnoj dužini od preko 20 kilometara.

“Program rekonstrukcije magistralnih puteva je planiran za finansiranje iz tri izvora: budžeta, kredita Evropske investicione banke i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj sa po jednom trećinom potrebnih sredstava. Prije pola godine potpisan je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja je odobrila kreditna sredstva za izgradnju tri dionice. Jedan će se raditi od Podgorice do Danilovgrada, drugi od plaže Jaz do aerodroma Tivat i treća dionica je od granice sa Srbijom (Dračenovac) do Rožaja. Kroz program kapitalnog budžeta završena je rekonstrukcija putnog pravca od Podgorice do Budve, koji je bio i ogledni putni pravac na osnovu kojeg smo konkurisali kod EIB i EBRD i pokazali im kakve puteve bi željeli da imamo u Crnoj Gori”, rekao je Parača.

Direktor Direkcije za saobraćaj je kazao da je Program ocijenjen izuzetno dobro te da slijedi poptpisivanje ugovora, a visina kredita je 40 + 40 miliona eura

Današnja odluka znači realizaciju 10 izuzetno velikih projekata koji su grupisani u rekonstrukciju pet putnih pravaca i to: rehabilitacija puta M-8 Pljevlja – Mihajlovica, rehabilitacija puta M-2.1 Barski most – Dobrakovo – Bijelo Polje, rehabilitacija puta M-2 Berane – tunel Lokve – Rožaje, rehabilitacija puta M-2 Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane, rehabilitacije puta M-2 Kamenovo – Petrovac – Bar.

“Sa završetkom ovog Programa koji bi počeo da se realizuje sljedeće godine, krajem 2020. godine mogao bi biti i priveden kraju, Crna Gora bi mogla da dobije oko 216 kilometara modernih savremenih puteva. Zajedno sa ovim što smo već uradili dobili bi stotine kilometara rekonstruisanih puteva, a Direkcija za saobraćaj će uradiri još ozbiljnih putnih pravaca. Sve to kada se završi Crna Gora će promijeniti sliku I imaćemo moderne magistralne i regionalne puteve”, zaključio je Parača. 

Izjava direktora Direkcije za saobraćaj Sava Parače: YOUTUBE: https://youtu.be/2gT6fgl3LJE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?