Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorski studenti u studijskoj posjeti Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju

Objavljeno: 16.11.2018. 22:01 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Crnogorski studenti doktorskih studija bioloških, medicinskih i biotehničkih nauka, u periodu od 15. do 17. novembra 2018. godine, borave u studijskoj posjeti Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL) u Hajdelbergu.

Posjeta se realizuje u saradnji Ministarstva nauke i Evropske laboratorije za molekularnu biologiju i predstavlja sastavni dio godišnjeg plana realizacije pristupanja Crne Gore EMBL-u (European Molecular Biology Laboratories) i EMBO-u (European Molecular Biology Organisation). Svrha posjete jeste da se naši najbolji studenti – budući istraživači iz ove oblasti, upoznaju sa laboratorijama ove prestižne organizacije kao i mogućnostima za njihovo dalje usavršavanje.

Tokom boravka studenti su imali priliku da se upoznaju sa programima koje nudi EMBL i načinima kako mogu da koriste napredne laboratorije, u cilju kompletiranja svojih istraživanja. Predstavnici EMBL su održali seriju prezentacija kroz koje su objasnili procedure konkurisanja za boravak i istraživački rad u njihovim centrima.

Studijska posjeta je pružila priliku budućim istraživačima da obiđu laboratorije za koje su iskazali interesovanje, te da se upoznaju sa rukovodiocima istraživačkih grupa koje u njima rade. Pored obilazaka, održan je i sastanak sa dva studenta doktorskih studija iz našeg regiona, gdje su, kroz direktnu komunikaciju, dobili sve potrebne informacije od krajnjih korisnika ovih programa.

Izbor kandidata koji borave u studijskoj posjeti EMBL-u izvršila je Komisija, formirana od strane Ministarstva nauke, na osnovu Javnog poziva objavljenog 16. oktobra 2018. godine a izabrani studenti su: Ivana Lalićević, Marija Vojinović, Milena Petrović, Miljana Anđelić, Olga Jokanović i Saša Perović.

Grupu predvodi prof. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, delegat naše zemlje u EMBL i EMBO organizacijama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?