Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Baru: Sanirati Palatu u Starom Baru i uspostaviti Kreativni hab

Objavljeno: 16.11.2018. 22:39 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas u Baru sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je ocijenjeno da sa aspekta kulture i njenog razvoja, Bar ima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj sceni, bilo da se govori o kulturnom nasljeđu, ili o savremenim aspektima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Kako je istakao ministar Bogdanović, razvoj kulture u Baru i valorizacija svih njegovih kulturnih potencijala, veoma važno pitanje za Ministarstvo kulture i Opštinu.

MKU

Predsjednik Opštine Raičević je naveo da dosadašnja saradnja Ministarstva kulture i Opštine Bar predstavlja pozitivno iskustvo, koje nas obavezuje na jos jače zajedničko djelovanje.

MKU

Na sastanku je razgobaramo o brojnim programima i projektima koji se u Opštini Bar realizuju uz podršku Ministarstva kulture, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti kulturne baštine. Ocijenjeno je da je podrška Ministarstva od izuzetnog značaja za razvoj sadržaja u kulturu i Baru.

Razgovarano je i o nastavku Internacionalnog TV festivala Bar, manifestacije od nacionalnog značaja i jedine produkcije u Crnoj Gori koja se bavila televizijskim stvaralaštvom i predloženi modeli kojima bi se ponovo pokrenula njegova realizacija. Kako su istakli sagovornici, najznačajnije je najprije definisati način organizacije i upravljanja, odnosno institucionalizacije festivala koja bi obezbijedila njegov kontinuitet i održivost.

U kontekstu pripremnih aktivnosti na izradi Nominacionog dosijea za upis Starog grada Bar na UNESCO Listu svjetske baštine, predsjednik Opštine Raičevic pokrenuo je pitanje mogucnosti sanacije pojedinih objekata u ovoj istorijskoj cejlini, u saradnji sa Ministarstvom kulture. Kako je naveo ministar Bogdanović, tokom nedavnog susreta sa predstavnicima ICOMOS već su definisani koraci i dogovorena istraživanja i snimanje stanja na terenu nakon koje će njihovi eksperti izraditi procjenu urgentnih intervencija, i definisati dalje korake. Tek nakon preventivnih aktivnosti u saradnji sa ICOMOS možemo definisati dalje korake na nominaciji Starog grada Bara, naveo je ministar Bogdanović.

Bilo je riječi i o infrastrukturi u oblasti kulture u Opštini Bar i istaknuto da Opština Bar, u odnosu na sve druge opštine u Crnoj Gori, izvjesno ima najrazvijeniju infrastrukturu u ovoj oblasti. Ipak, kako je istakao ministar Bogdanović, činjenica je da dugo godina nije bilo investicionih ulaganja u održavanje, sanaciju i rekonstrukciju tih objekata, zbog čega u narednom periodu moramo posvetiti posebnu paznju ovom pitanju. Predsjednik Opštine Raičević je naveo da ce Opština Bar pripremiti projektnu dokumentaciju za sanaciju i rekonstrukciju objekata kulture, prvenstveno Doma kulture, kako bi zajednički i uz posredovanje Ministarstva, obezbijedili sredstva za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta.

Ministarstvo kulture sa posebnom pažnjom planira realizaciju projekata koji imaju za cilj afirmaciju kreativnih industrija, istakao je ministar Bogdanović na sa stanku. Riječ je o našoj ambiciji da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, dodao je ministar i naveo da je planirana realizacija šest Kreativnih habova u Crnoj Gori, od kojih bi jedan bio smješten u Baru, u nekom od kulturnih dobara, koje bi za tu namjenu bilo rekonstruisano, a uz to stvoreni i uslovi umjetnicima u Baru za rad i stvaranje.

Razgovarano je i o daljoj namjeni i korišćenju utvrđenja Besac, za koji je Ministarstvo kulture iz međunarodnjih fondova obezbijedilo sredstva za rekonstrukciju u iznosu od skoro milion eura. Kako je istakao ministar Bogdanović, ovaj projekat mora nam svima biti vodič i potvrda da sredstva za kulturu i infrastrukturu u kulturi ne možemo tražiti samo u državnom budžetu, već da su tu i brojni fondovi i programi koji nam to mogu obezbijediti. Razgovarano je i o daljoj namjeni i valorizaciji tvđave, kojom nakon rekonstrukcije upravlja Centar za kulturu Bar.

Pokrenite
Izvjava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića
Pokrenite
Izjava predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?