Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počelo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju

Objavljeno: 17.11.2018. 01:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Predsjednik Vlade Duško Marković i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma Dragica Sekulić i Pavle Radulović posjetili su brod „Polar Empress“ koji je počeo istraživanja u podmorju Crne Gore i tom prilikom poručili da današnji dan predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, da će se prilikom istraživanja voditi naročito računa o zaštiti životne sredine i da smo, učeći se na greškama drugih država proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primjerima, koncipirali zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zašticeni.

„Istraživanje koje će danas početi ovaj brod predstavlja prvu vrstu operativnog istraživanja po koncesionom ugovoru Enija i Novateka sa Državom“ – rekla je ministarka ekonomije. Precizirala je da će norveški brod koji su angažovale kompanije koncesionari za istraživanje nafte i gasa u četiri bloka našeg podmorja u narednih 40 dana obaviti 3D ispitivanja tako što će snimati dno crnogorskog podmorja da bismo kao rezultat dobili mape i podatke na osnovu kojih će biti locirane prve dvije bušotine.

„Sve ovo što smo danas čuli na ovom brodu uvjerava nas da je ovo brod pod strogom kontrolom, koji je u skladu sa svim savremenim praksama kako u oblasti geologije, seizmologije tako i u oblasti zaštite životne sredine. Vjerujemo da je ovaj model koji mi koristimo i koji smo na neki način iskopirali od Norveške nešto što će nam svima donijeti korist u narednom periodu“ – rekla je ministarka Sekulić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je rekao da je posjeta poslužila da se uvjeri da je sve što je predviđeno u vezi sa zaštitom životne sredine ispoštovano.

„Šest međunarodno priznatih eksperata koji se bave zaštitom živog svijeta, prije svega zaštitom morskih sisara, tu su sa nama. Oni će vršiti monitoring ovih vrsta za čitavo vrijeme koji brod plovi i našim i međunarodnim vodama na koje Crna Gora po međunarodnim konvencijama ima pravo. Osim ljudi imamo i opremu, takozvane hidrofone, koji će kupiti sve zvučne signale koje eventualno živi svijet na koji ovakva istraživanja mogu imati uticaj mogu da emituju. U slučaju da se oni pojave u radijusu od 700 m, koliko iznosi radijus dosega ove opreme, istraživanje će biti prekinuto dok se živi svijet udalji iz tog područja“ – rekao je ministar održivog razvoja i turizma.

Dodao je da je vrlo obimna studija zaštite životne sredine propisuje, pored postojećih stručnjaka i dodatnih, više od 260 dodatnih mjera zaštite koje će biti ispoštovane.

„Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što sam danas upoznao sve te ljude i uvjerio se u sofisticiranost njihove opreme i njihovu odlučnost da ovo istraživanje ne ostavi bilo kakve posljedice na živi svijet u Crnoj Gori“ – rekao je ministar.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ministri su poručili na kraju posjete da na brodu predstavnici crnogorskih nadležnih tijela i da će biti dnevno izvještavani o svim aspektima istraživanja.

„S obzirom na to da medije nijesmo mogli da dovedemo na brod koristićemo svaku mogućnost da dnevno informišemo javnost, da dnevno šaljemo što više informacija u vezi sa istraživanjima i da građani imaju dovoljno informacija kako projekat bude odmicao“ – rekla je ministarka Sekulić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?