Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana Regionalna radionica o pravnom i institucionalnom okviru za zaštitu prava nestalih osoba i njihovih porodica

Objavljeno: 16.11.2018. 16:48 Autor: mrss

U Sarajevu - Bosna i Hercegovina dana 14. – 15. 11. 2018. godine u organizaciji Međunarodnog Komiteta Crvenog Krsta (MKCK), održana je Regionalna radionica o pravnom i institucionalnom okviru za zaštitu prava nestalih osoba i njihovih porodica.

Učesnike je pozdravio g-din Željko Filipović, šef delegacije MKCK u BIH, dok je o ciljevima regionalne radionice i međunarodnom pravnom okviru za zaštitu prava nestalih osoba i njihovih porodica, govorila g-dja Neda Dojčinović, pravni savjetnik MKCK, o MKCK strategiji za rješavanje sudbine nestalih osoba u regionu (2018-2022), govorio je g-din Fabien Bourdier, koordinator MKCK za pitanje nestalih osoba na Balkanu, a o Konvenciji za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka ( djelokrug konvencije, pravni izazovi u provođenju, uloga i aktivnosti Komiteta za prisilne nestanke ) i MKCK vodećim principima o nestalim osobama (mjere za sprečavanje nestanka osoba i zaštitu prava i interesa nestalih osoba i njihovih porodica) govorila je g-dja Alexsandra Ortiz, pravni savjetnik MKCK iz Ženeve.

Na Regionalnoj radionici su učestvovali predstavnici institucija iz Hrvatske, BiH, Kosova i Crne Gore, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Savjeta Evrope – kancelarija u BIH. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Đorđije Bošnjak, član Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije.

Predstavnici institucija iz Hrvatske, BiH, Kosova i Crne Gore govorili su o domaćem zakonodavnom i institucionalnom okviru o zaštiti prava nestalih osoba i njihovih porodica, priznavanju pravnog statusa nestale osobe (uključujući definiciju), proglašenju nestale osobe umrlom, pravu i statusu porodica ( nestalih civila/vojnika), zakonodavnom i institucionalnom okviru za traženje nestalih osoba / postupanje s posmrtnim ostacima, domaćem zakonodavnom i institucionalnom okviru za sprečavanje prisilnih nestanaka i pravnom okviru za regionalnu saradnju između država u regionu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?