Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Program kreiranja inovativnog ekosistema – Druga posjeta eksperata Evropske komisije Crnoj Gori

Objavljeno: 20.11.2018. 14:25 Autor: Ministarstvo nauke
Eksperti Evropske komisije, koji pomažu Ministarstvu nauke u relizaciji Programa uspostavljanju inovacionog ekosistema uključujući podsticanja startapova, boraviće u drugoj posjeti Crnoj Gori u periodu od 21. do 23 novembra ove godine. Delegaciju EK koju predvodi Daria Tataj, savjetnica evropskog komesara za nauku i inovacije, čine eksperti: Totti Könnölä, Jean-Michel Dalle i Domen Bole.

Cilj instrumenta podrške evropske komisije »Policy Support Facility” je unapređenje inovacionog ekosistema uključujući uspostavljanje podsticajnog ambijenta za inovativne startapove u našoj zemlji. Visoki eksperti Evropske komisije predstaviće rezultate svog rada koji je uključivao analizu sistema i brojne razgovore sa ključnim akterima koji su obavljeni prilikom prethodne posjete, u julu ove godine. Susreti će biti prilika da učesnici odreaguju na nacrt prvog izvještaja i iznesu svoje stavove i komentare, kako bi se izvještaj do trenutka finalizovanja unaprijedio.

Prezentacija nacrta dokumenta o razvoju inovacionog ekosistema, koju će otvoriti ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, održaće se 22. novembra od 09:00 – 11:30 časova u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, nakon čega će uslijediti brojni sastanci eksperata sa ključnim akterima iz državnih institucija, univerziteta i biznis sektora.

Podsjećanja radi, projekat podrške Evropske komisije uz učešće uvaženih međunarodnih eksperata je počeo u junu ove godine. Formirano je nacionalno partnerstvo za podsticanje startap i unapređenje inovativnog ekosistema koje se sastoji od stručnjaka iz različitih sektora uključujući predstavnike državnih institucija, univerziteta, poslovnih udruženja, fondova, malih i srednjih preduzeća i startapova. Program definiše mjere i aktivnosti kojima će se kreirati povoljan ambijent za osnivanje i dalji razvoj inovativnih start up privrednih društava u Crnoj Gori, zakonodavne reforme, te novi finansijski instrumenti za podršku inovacijama.

Nakon druge misije, eksperti će pripremiti sveobuhvatnu analizu i finalni izvještaj sa preporukama i smjernicama za kreiranje povoljnog inovacionog ekosistema.

Pripremi izvještaj (“Background report”) pripremljen u okviru ovog projekta može se preuzeti OVDJE.

Prezentaciju o nacrtu izvještaja možete preuzeti OVDJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?