Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Lica koja ti mogu pomoci

Objavljeno: 20.11.2018. 12:38 Autor: MP

Osobe koje ti mogu pomoći

Kolizijski staratelj i privremeni zastupnik

Ko su i šta rade kolizijski staratelj i privremeni zastupnik?
Kada učestvuješ u sudskom postupku koji se tiče odnosa između tebe i tvojih roditelja, može ti biti postavljen kolizijski staratelj ili privremeni zastupnik, ako između tebe i tvojih roditelja postoje suprotni interesi. Na primjer, ako želiš da živiš s mamom, a oba ili jedan od tvojih roditelja s tim nije saglasan, o tome mora da odluči sud, u sudskom postupku u kome i ti učestvuješ i imaš pravo da kažeš svoje mišljenje.  Pošto je sudski postupak komplikovan, potrebno je da neko zastupa tvoja prava i interese, a to će činiti kolizijski staratelj ili privremeni zastupnik.

Kolizijski staratelj je lice koje te zastupa u sudskom postupku i njega postavlja centar za socijalni rad. Ako centar za socijalni rad ne postavi kolizijskog staratelja, sud može odrediti nekog advokata ili advokaticu da te zastupa i on/ona je tvoj privremeni zastupnik u tom konkretnom sudskom postupku.

Kako da tražiš postavljanje kolizijskog staratelja?

Ako imaš više od 10 godina, možeš lično zatražiti od centra za socijalni rad da ti bude postavljen kolizijski staratelj. Možeš se obratiti i najbližem sudu i zatražiti da ti sud postavi privremenog zastupnika. To može da učini u tvoje ime i neko drugo, tebi blisko lice ili neka ustanova (na primjer, tvoja škola), ako ti to tražiš.

Kakve su dužnosti kolizijskog staratelja odnosno privremenog zastupnika?

Lice koje te zastupa (kolizijski staratelj ili privremeni zastupnik ) ide u sud umjesto tebe i u tvoje ime preduzima sve potrebne radnje.

Važno je da znaš da to lice ima i neka dodatna zaduženja:

  • da ti objasni šta se događa u sudu;
  • da ti objasni šta ono radi u sudu i kako to može da utiče na tebe.

Ako svoje mišljenje nijesi lično saopštio/saopštila sudu, zato što nijesi želio/željela ili je sud procijenio da je bolje da ne dolaziš u sud, lice koje te zastupa dužno je:

  • da te pita kakvo je tvoje mišljenje o svim važnim pitanjima koja se razmatraju u sudu;
  • da tvoje mišljenje o svim pitanjima prenese sudu, baš onako kako si ga ti saopštio/saopštila.

Lice za podršku

Kada se vodi sudski postupak koji se tiče tebe i tvojih roditelja, to nije prijatna situacija Ni za tebe ni za tvoje roditelje. Roditelji neke djece su u sukobu, ne slažu se oko mnogih pitanja, neka djeca su tužna, neka su zbunjena, neka brinu kako će se postupak završiti, šta će se poslije dogoditi i sl. Da bi se djeci pomoglo da se sa svim tim negativnim osjećanjima lakše izbore, sud može djetetu dodijeliti lice za podršku.

Ko su lica za podršku djetetu?

Lica za podršku su kvalifikovani stručnjaci i stručnjakinje (iz oblasti socijalnog rada, psihologije, pedagogije, sociologije, defektologije ili specijalne pedagogije) koji/koje su završili specijalnu obuku i naučili kako da na najbolji mogući način pružaju pomoć i podršku djeci u sudskim postupcima u kojima se rješavaju pitanja o odnosu roditelja i djece. Takva lica upisana su u jednu posebnu listu s koje sud odabira lice koje će djetetu biti podrška ako je to potrebno.

Ko postavlja lice za podršku?

Lice za podršku postavlja sud. Kada se vodi sudski postupak koji se tiče tebe i tvojih roditelja, sud će procijeniti da li postoji potreba da ti postavi lice za podršku, ali i ti sam/sama možeš to zatražiti od suda.

Ako si stariji/starija od 14 godina, sud mora da te pita da li se slažeš da ti postavi lice za podršku, a ako se ne slažeš, sud to neće učiniti. Ako još uvijek nemaš 14 godina, sud ti može postaviti lice za podršku, bez obizira na to da li si ti s tim saglasan/saglasna.

Šta radi lice za podršku?

Lice za podršku je osoba koja je dužna da tebi lično pomaže i podržava te sve dok traje sudski postupak. To lice ima brojne dužnosti:

  • da se prema tebi lijepo ponaša, da bude pažljivo i brižljivo;
  • da se stara o tvojim interesima;
  • da ti objasniti koja su tvoja prava;
  • da ti objasni o čemu sud odlučuje i šta se u sudu događa;
  • da te pita kakvo je tvoje mišljenje o svim važnim pitanjima koja se razmatraju u sudu;
  • da tvoje mišljenje o svim pitanjima prenese sudu, onako kako si ga ti saopštio/saopštila;
  • da ti objasni kakvu je odluku sud donio i kako će ona uticati na tebe.

Ako te sud pozove da lično dođeš u sud, kako bi sud čuo ono što ti znaš ili da čuje tvoje mišljenje o nekim pitanjima, s tobom će poći i lice koje ti pruža podršku.

Licu za podršku možeš da postavljaš pitanja o svemu što te interesuje i da tražiš da ti objasni sve što nijesi sasvim dobro razumio/razumjela.

Ako nijesi zadovoljan/zadovoljna kako se lice za podršku prema tebi ponaša, možeš o tome da obavijestiš svoje roditelje i sud, koji će u tom slučaju odrediti neko drugo lice za podršku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?