Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Državni sekretar Pejanović: Crna Gora posvećena sprovođenju obaveza u okviru Berlinskog procesa

Objavljeno: 20.11.2018. 19:45 Autor: MUP
Crna Gora pokazuje jasnu opredijeljenost da jača partnerstvo u oblasti bezbjednosti, a Upravljačka grupa za bezbjednost u okviru Berlinskog procesa daće doprinos očuvanju bezbjednosti, ne samo kroz sprovođenje obaveza koje proističu iz Berlinskog procesa, već i pronaženju adekvatnih odgovora na potencijalne izazove, rizike i prijetnje, kazao je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na otvaranju prvog sastanka Upravljačke grupe, koji se danas održava u Podgorici.

Diskusija o unapređenju modaliteta u oblasti borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i nasilnog ekstremizma koja je započela na Zapadnobalkanskom samitu u Londonu u julu ove godine, nastavljena je kroz model Upravljačke grupe za bezbjednost, naveo je Pejanović, izražavajući uvjerenje da će doprinijeti ne samo rješavanju aktuelnih prijetnji, već i identifikaciji budućih izazova i rizika.

U tom kontekstu, naglasio je značaj efikasne i blagovremene razmjene operativnih i obavještajnih informacija i podsjetio na nedavno potpisani Sporazum o automatizovanoj razmjeni podataka između država potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi koji ima za cilj da policijsku saradnju izdigne na veći nivo. Takođe je istakao da je potrebno u kontinuitetu raditi na sprečavanju tokova finansija koje organizovane kriminalne grupe koriste za finansiranje svojih aktivnosti.

Govoreći o ilegalnoj trgovini oružjem, koja i dalje predstavlja ozbiljan problem za stabilnost regiona, ukazao je na tijesnu povezanost ilegalne trgovine oružjem sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom i radikalizacijom i izrazio uvjerenje da će zemlje Zapadnog Balkana, integrisanim pristupom dati puni doprinos u borbi protiv ovih fenomena.

Britanska ambasadorka Alison Kemp, koja je zajedno sa državnim sekretarom Pejanovićem otvorila ovaj skup, ovom prilikom je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo vidi budućnost Zapadnog Balkana i evropsku bezbjednost kao blisko povezanu, i dodala da prepoznaje da zajednički dijelimo prijetnje. „Zato je važno da gradimo i produbljujemo partnerstva kako bismo učili jedni od drugih i pružili podršku tamo gdje možemo, pogotovo u smislu obezbjeđivanja efikasnog tokova informacija i pravljenja pravih koraka za suzbijanju nelegalnih finansijskih tokova“ , saopštila je ambasadorka Kemp.

Takođe je naglasila da ove prijetnje predstavljaju rizik našim zajedničkim vrijednostima, imaju direktan uticaj na sigurnost i prosperitet naših građana i kao takvi su fundamentalni djelovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Sastanak Upravljačke grupe u okviru Berlinskog procesa okuplja zemlje Zapadnog Balkana (Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo i Srbiju), kao i zemlje uključene u proces (Njemačku, Austriju, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku). Sastanak su zajednički organizovale Britanska ambasada u Podgorici i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?