Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak ministra Nurkovića sa predstavnicima Unije pomoraca Crne Gore

Objavljeno: 20.11.2018. 20:37 Autor: MSP

Na poziv ministra, gospodina Osmana Nurkovića, u prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva, je dana 19.11.2018. godine održan sastanak sa predstavnicima NVO "Unija pomoraca Crne Gore".

Sastanku su pored ministra Nurkovića prisustvovali mr Muamer Hajdarpašić, državni sekretar Ministarstva, g-đa Maja Mijušković, Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu, kap. Vladan Radonjić, Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj.

Od strane Unije pomoraca Crne Gore sastanku su prisustvovali kap. Goran Jablan, upravitelj stroja Vladimir Vujović i kap. Vlado Vučetić.

Teme razgovora su se ticale neophodnosti izrade strategije pomorstva, intezivne kontrole rada Centara za obuku pomoraca i pomorskih školskih ustanova koji vrše obuku pomoraca, potpisivanje sporazuma sa zemljama Evropske Unije o međusobnom priznanju pomorskih ovlašćenja, izrade identifikacionih legitimacija pomoraca, usavršavanje postojećeg softvera za praćenje obuke pomoraca i njihovu sertifikaciju, kao i ostala pitanja od značaja za obezbjeđivanje života i rada pomoraca kako na brodovima tako i na kopnu.

Posebno je dat značaj poboljšanju međusobne komunikacije između Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva prosvjete, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja, kako bi se uspostavila intezivnija kontrola planova i programa obrazovnih institucija, poboljšali uslovi za ukrcaj pomoraca za brod, povećao broj kompanija na kojima naši pomorci mogu tražiti ukrcaj, a na brodu bili obezbijeđeni adekvatni uslovi života i rada.

Na sastanku je donesen zaključak o zajedničkom radu na izradi budućih zakonskih i podzakonskih akata koji se bave sertifikacijom pomoraca, i koji će u značajnoj mjeri u okvirima međunarodnog prava olakšati pomorcima sticanje pomorskih zvanja i ovlašćenja.

Takođe, zajednički rad planiran je i na usavršavanju softverskog rješenja za izdavanja pomorskih svjedočanstava kao i nadzor nad vršenjem obuka u Centrima za obuku pomoraca i pomorskih školskih ustanova.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?