Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Generalni direktor Korać učestvovao na sastanku mreže eksperata za vatreno oružje zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN)

Objavljeno: 21.11.2018. 16:32 Autor: MUP
Kvalitetna i efikasna borba protiv svih bezbjednosnih izazova zahtijeva zajedničko djelovanje i pravovremenu razmjenu informacija, a kroz paltforme poput mreže eksperata za vatreno oružje zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN), Ministarstvo unutrašnjih poslova snažno potvrđuje opredijeljenost i posvećenost regionalnoj saradnji, kazao je generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove, Safet Korać, na sastanku ove mreže održanom u Budvi.

On je izrazio uvjerenje da će se kroz ovaj instrument saradnje dodatno doprinijeti ostvarenju ciljeva definisanih kroz Berlinski proces, kao i ukazati na Mapu puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

Inicijativom je, kako je kazao Korać, definisano sedam ključnih ciljeva koji bi do 2024. godine trebalo da doprinesu da se region Zapadnog Balkana u potpunosti uskladi sa standardima Evropske unije u dijelu identifikovanja, sprečavanja, krivičnog gonjenja i kontrole nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

Nadležni organi, kako je kazao generalni direktor Korać, preduzimaju niz mjera i sprovode kontinuirane aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije, kao i svih drugih zloupotreba. On je u tom kontekstu podsjetio na uspješnu saradnju MUP-a sa međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom, naročito kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, u okviru koje je u prethodne četiri godine uništeno blizu 5.000 komada oružja i njegovih djelova i oko od 50.000 komada municije različitog kalibra.

Cijeneći važnost ovog pitanja, naša država uspješno sprovodi i Strategiju za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije (SALW) i akcioni plan za period 2013-2018, a u finalnoj fazi je i priprema nove Strategije za naredni petogodišnji period, kazao je Korać.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?