Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade čestitao cetinjskoj biblioteci i čitaonici vijek i po postojanja: Njegoš pripada svima koji ga razumiju

Objavljeno: 21.11.2018. 22:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime 150 godina postojanja i rada Biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju.

„Narodna biblioteka 'Njegoš' na Cetinju već vijek i po jedna je od značajnih institucija crnogorske kulture. Osnovana vizijom crnogorskog suverena i najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore, Biblioteka je svojim uticajem podsticala zapažene ideje na temelju kojih su osnivana društva, muzeji, čitaonice“– stoji u čestitki predsjednika Vlade upućenoj direktorici Biblioteke Ireni Nenadović.

Premijer navodi da je sâm Njegoš, još 1832. začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj zemlji, svjestan da vrijeme koje dolazi mora sa sobom odnijeti samoće i izolacije, a isturiti u prvi plan kolektivnu i državnu potrebu za prosvijećenim i evropskim življenjem.

„Njegoš pripada svima koji ga razumiju. A upravo noseći njegovo ime, ova Biblioteka je snagom institucionalnog autoriteta ostala središte kulturnog uticaja koji već vijek i po zaslužuje poštovanje svih generacija“ – navodi predsjednik Vlade Duško Marković u čestitki upućenoj povodom 150 godina postojanja i rada Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju koje se svečano obilježava sjutra.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?