Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan početni sastanak za projekat,,Razvoj i jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije i Revizorskog tijela"

Objavljeno: 21.11.2018. 18:22 Autor: ministarstvo finansija
ministarstvo finansija

20. novembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Razvoj i jačanje kapaciteta Državne revizorske institucije i Revizorskog tijela”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenata pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 18 mjeseci odnosno do maja 2020. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta Revizorskog tijela i Državne revizorske institucije Crne Gore.

Aktivnosti će biti podijeljene na dvije različite komponente.

Komponenta 1 će se fokusirati na podršku Revizorskom tijelu (RT), a posebno na razvoj strateškog plana RT i akcionog plana za njegovu implementaciju, unaprjeđenje priručnika za reviziju za različite vrste revizija u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama EU, procjenu potreba za obukama, razvoj i implementaciju programa obuke za revizore, obuke na poslu, uvođenje metodologije za osiguranje kvaliteta i poboljšanje institucionalnih kapaciteta u cilju efikasnijeg IT upravljanja.

Komponenta 2 će se fokusirati na podršku Državnoj revizorskoj instituciji Crne Gore (DRI), posebno na unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta DRI, standardizaciju procesa revizije za finansijsku, regulatornu i reviziju učinka, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, organizovanje i pružanje obuka za DRI i poboljšanje institucionalnih kapaciteta u cilju efikasnijeg IT upravljanja.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa firmom GFA Consulting Group GmbH iz Njemačke, u konzorcijumu sa TIM4PIN Consultancy Ltd, Državnom kancelarijom za reviziju Poljske i Državnom kancelarijom za reviziju Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost ugovora je 648.500,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, ugovorno tijelo. 

Početnom (kick-off) sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije Crne Gore, Revizorskog tijela, kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Menadžer projekta, kao i ključni ekspert koji će raditi na sprovođenju ovog projekta su imali priliku da predstave projektne aktivnosti. Takođe, na sastanku je razmatran okvirni radni plan za sljedeći period. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?