Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 99. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 23.11.2018. 01:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
            
     
                            
Vlada Crne Gore danas je na 99. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, donijela Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore kao razvojni model radi otvaranja novih radnih mjesta i podizanja standarda građana.

Usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Liste lijekova, kojom je Lista proširena sa jedanaest novih medikamenata, a u skladu sa stručnim sugestijama prema kojima će novi ljekovi značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i koji ispunjavaju najnovije standarde i protokole liječenja u Evropi i svijetu. Proširena je i paleta postojećih ljekova medikamentima drugih proizvođača, što će omogućiti ljekarima veći izbor pri propisivanju terapije, ali i otkloniti mogućnost monopolskog položaja određenih proizvođača zastupljenih na Listi. Pojednostavljen je i režim propisivanja određenih grupa ljekova na način što će njihovo propisivanje biti omogućeno i na primarnom nivou zdravstvene zaštite, što će osiguranicima omogućiti blagovremenu dostupnost terapije.

Vlada je donijela Uredbu o snadbijevanju ranjivih kupaca električne energije. Donošenje Uredbe će imati pozitivne efekte na ranjive kupce kojima je Zakonom o energetici utvrđeno pravo na snadbijevanje električnom energijom uz korišćenje subvencije, kao i pravo na zabranu obustave snadbijevanja, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po osnovu utrošne energije. U skladu sa tim, utvrđeni su: kriterijumi za određivanje ranjivih kupaca električne energije koji su zdravstveno i socijlano ugroženi, visina subvencije za ovu kategoriju potrošača i granica mjesečne potrošnje elektirčne energije za koju se može ostvariti pravo na subvenciju.

U sklopu ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, Vlada je donijela je Odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine, čije uspostavljanje je predviđeno Zakonom o životnoj sredini. Odlukom su definisani: status Fonda kao društva sa ograničenom odgovornošću, organi društva i njihova ovlašćenja, osnovni kapital, finansiranje i korišćenje sredstava. Zadatak Eko-fonda je osiguranje sredstava za realizaciju projekata, čiji je cilj očuvanje svih komponenti životne sredine i racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao osnovnih uslova održivog razvoja. Svojim djelovanjem Eko-fond će doprinijeti realizaciji strateške vizije Crne Gore kao ekološke države, koja će građanima omogućiti ostvarenje osnovnog prava na čistu i zdravu životnu sredinu. Osnovu funkcionisanja Fonda predstavljaju sredstva za njegovo finansiranje koja se obezbjeđuju iz budžeta Crne Gore, od sredstava eko-naknada, domaćih i stranih donacija i kredita i drugih vidova finansiranja, što je uređeno u Zakonu o životnoj sredini.

Donijeta je i Odluka o upućivanju zaposlenog/e u Ministarstvu odbrane u međunarodnu misiju KFOR u Republici Kosovo. U raspravi je konstatovano da za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici, jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu. Predstavnik Ministarstva odbrane upućen u ovu misiju obavljaće poslove savjetnika u Odeljenju za ljudske resurse u Komandi KFOR-a u Prištini.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o posredovanju, kojim je definisano da će državljani država članica Evropske unije moći da budu posrednici u Crnoj Gori od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Dodaje se i novi član kojim se uređuje status zaposlenih u Centru za posredovanje shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Pored navedenog, vrši se usklađivanje sa evropskom direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu, čime se doprinosi realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2018-2020.

Usvojen je Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima kojim se prihvata Predlog koji su Skupštini Crne Gore dostavili poslanici Jovanka Laličić, Petar Ivanović, Ana Nikolić, Nikola Divanović, Danijel Živković i Andrija Nikolić. Predlogom se pojednostavljuju procedure za izdavanje privremenih dozvola za boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja. U mišljenju Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da će izmjene i dopune doprinijeti boljen funkcionisanju tržišta rada, otkloniti administrativna oganičenja i unaprijediti politiku zapošljavanja stranaca.

Donijeta je Odluka o utvrđivanju Liste regulisanih profesija. Lista predstavlja spisak svih regulisanih profesija u Crnoj Gori koju je sačinilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja na predlog organa državne uprave u čijoj nadležnosti je regulisana profesija, a u skladu sa posebnim zakonima. Odlukom je definisano da državljani svih država članica Evropske unije i trećih država koja su zainteresovana za obavljanje regulisanih profesija u Crnoj Gori, ukoliko ispune posebne uslove koje je propisao posebni zakon, a navedene su u Listi, mogu obavljati regulisanu profesiju u Crnoj Gori.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju Nacionalne komisije za UNESCO. Imajući u vidu promjene radnih mjesta pojedinih članova, intenzivnu saradnju sa UNESCO, složenost procesa očuvanja mjesta svjetske baštine, kao i brojne projekte i programe koji su u toku, konstatovano je da će se izmjenama u sastavu Komisije dodatno osnažiti učešće svih institucija i civilnog sektora u rad ovog savjetododavnog tijela. U skladu sa tim, dio članstva je prepoznat po odgovornosti i opisu pozicija i poslova koje obavljaju, a dio po dostignućima i prepoznatljivosti u akademskom radu. Predsjednik Komisije je Aleksandar Bogdanović, ministar kulture.

Usvojena je Informacija o zaključivanju ugovora o donaciji između Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Evropske investicione banke za usluge nadzora nad izvođenjem radova na projektima po Programu – Rekonstrukcija magistralnih puteva. Za poslove nadzora nad izvođenjem radova na projektima po ovom Programu, Evropska investiciona banka je obezbijedila donaciju od 1,5 milion eura.

Vlada je usvojila Informaciju o refinansiranju kredita Prijestonice Cetinje s Prijedlogom ugovora o cesiji i prijedlozima aneksa. Riječ je o refinansiranju postojećih zaduženja pod povoljnijim uslovima sa aspekta ročnosti i visine kamate.

Usvojena je i Informacija o zahtjevu Skijališta Crne Gore doo Mojkovac o potrebi za obezbjeđenje finansijskih sredstava za pripremu zimske turističke sezone 2018/2019. Tim povodom, doneseni su zaključci kojima će se obezbijediti uslovi za pripremu zimske turističke sezone i stavljanje u funkciju ski centra Kolašin 1600, kao i za poslovanje društva Skijališta Crne Gore.

Vlada je dala Saglasnost za finansijsku podršku projektima adaptacije školske sportske sale JU OŠ „Milija Nikčević“ i otvorenog terena za fudbal i rukomet JU OŠ „Maksim Gorki“. Realizacijom projekta učenici osnovne škole „Milija Nikčević”, ali i brojni sportski klubovi iz Nikšića, dobiće funkcionalnu salu u kojoj će moći bezbjedno da se bave sportom, što će Ministarstvo sporta u potpunosti finansirati u iznosu od 22,767.12 eura. Projekatom adaptacije otvorenog terena za fudbal i rukomet u dvorištu osnovne škole „Maksim Gorki” predviđeno je da se sanira postojeći teren koji bi učenici mogli da koriste kako za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, tako i za vannastavne sportsko-rekreativne aktivnosti. Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo sporta će obezbijediti 13,832.72 eura.

Usvojen je Izvještaj o primjeni Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija i Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona i drugim oblicima saradnje organa državne uprave sa nevladinim organizacijama u 2017. godini.

Radi sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i daljeg i potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, donijeta je Uredba o izmjeni uredbe o higijeni hrane.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?