Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavak uspješne saradnje Komisije za nestala lica i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta

Objavljeno: 22.11.2018. 21:05 Autor: mrss
U Podgorici je dana 22.11.2018. godine, u centrali Crvenog krsta Crne Gore, održan sastanak šefice regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) iz Beograda Jelene Stijačić i predsjednika Komisije za nestala lica Dragana Đukanovića. Sastanku su prisustvovali Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore i zamjenica šefice regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) iz Beograda Gordana Milenković

Na sastanku je bilo riječi oko dosadašnje i buduće saradnje i razmjene informacija koje su od značaja za rješavanje slučajeva nestalih lica. Po evidenciji MKCK-a, u regionu se još traga za više od 10.000 lica nestalih usled oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključuje 57 crnogorskih državljana i lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriji Republike Kosovo potražuju 44 lica, na teritoriji Bosne i Hercegovine 10 lica i na teritoriji Republike Hrvatske 3 lica.

Dogovoreno je da će MKCK-a pomoći Komisiji za nestala lica i Crvenom krstu Crne Gore da se u narednom periodu obiđu porodice nestalih u svim opštinama u Crnoj Gori, kako bi se utvrdila prava evidencija, sagledao socijalni status i potrebe ovih porodica.

Na sastanku je razgovarano o novoj petogodišnjoj Strategiji MKCK-a. Suočen sa stalnim smanjenjem broja identifikacija tokom posljednjih godina, MKCK je odlučio da u sljedećih pet godina pojača napore i preduzme sve što je moguće da bi sudbina što većeg broja nestalih bila rasvijetljena. Ona predviđa takođe, intenzivniju pretragu domaćih i međunarodnih arhiva u potrazi za novim informacijama, nastavak pružanja psihosocijalne podrške porodicama nestalih, podršku lokalnim forenzičkim kapacitetima, kao i poboljšanje pravnog okvira u državama u regionu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?