Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Okrugli sto na temu „Uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi” održan na Cetinju

Objavljeno: 22.11.2018. 16:37 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Treći Okrugli sto na temu „Uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi“, uu organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, održan je u utorak 20. Novembra na Cetinju. Pored predstavnika Ministarstva i Prijestonice, Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Glavnog grada Podgorice i opština Mojkovac, Danilovgrad i Kolašin. Takođe, prisustvovali su i predstavnici NVO koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom: Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Udruženje paraplegičara Crne Gore, Savez slijepih i NVO „Srce” iz Mojkovca.

Nakon uvodnog dijela koji su imali predstavnika Ministarstva, predstavnici lokalnih uprava su saopštili koje su aktivnosti sprovedene na lokalnom nivou tokom 2018. i koje su planirane za 2019. godinu. Predstavnici Prijestonice Cetinje istakli su da je urađen Akcioni plan za OSI i da zgrada lokalne uprave ima pristupnu rampu na glavnom ulazu. U prizemlju je prilagođen građanski biro, ali nije omogućeno kretanje po spratovima gdje se nalaze brojni organi lokalne uprave. Većina objekata u javnoj upotrebi u Prijestonici i dalje je nepristupačna.

Izrada Akcionog plana u Opštini Kolašin je u fazi Nacrta. Objekti u javnoj upotrebi na lokalnom nivou djelimično su prilagodjeni. Opština Mojkovac u 2019. godini planira izradu Lokalnog akcionog plana za prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi licima sa invaliditetom kao i izradu pristupnih rampi za pjesačku stazu u sportskoj zoni. Takođe, planirano je prilagodjavanje raskrsnica i pjesačkih prelaza osoboma sa invaliditetom u samom centru grada. U Opštini Danilovgrad privode se kraju radovi na postavljanju rampe na zgradi opštine, a u narednom periodu planirana je rekonstrukcija trotoara, raskrsnica i trgova.

U Glavnom gradu, zgrada gradskog parlamenta je pristupačna za OSI i dostupne su sve šalterske službe. Uradiće se idejni i projekat za plato oko autobuske stanice, za šetaliste oko obala rijeka Morače i Ribnice kao i za Gradski stadion (istočna tribina) i poslovni prostor „Beko“.

Predstavnici NVO sektora istakli su da, pored pristupnih rampi, koje su samo jedan od elemenata pristupačnosti objektima, treba obratiti pažnju i na taktilne staze vodilje, zvučnu signalizaciju i natpise na Brajevom pismu. Takođe, insistirali su da javni prevoznici imaju na raspolaganju određeni broj autobusa koji bi bili dostupni licima sa invaliditetom i da je potrebno postaviti više semafora sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom u gradu.

Na kraju, zaključeno je da postoji pozitivan pomak u ovoj oblasti, kao i da je potrebno nastaviti sa aktivnostima u cilju donošenja Akcionih planova i realizacije istih, kako bi se objekti u javnoj upotrebi učinili pristupačnim za lica sa invaliditetom.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?