Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje!

Objavljeno: 25.11.2018. 16:35 Autor: PR služba

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“  počela je  25. novembra  Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja koja simbolizuje odlučnost, borbu za bolju i pravedniji položaj žena i djevojčica koje su bile ili jesu žrtve nasilja.

 

Rodno zasnovano nasilje je nasilje prema ženi zato disproporcijalno pogađa prije svega žene, ali je i širi problem jer  utiče na članove/ice porodice i cijelu zajednicu.

 

Crna Gora je ratifikacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici obavezala na prevenciju i zaštitu žena od svih oblika nasilja.

 

Kampanja je poziv svima da se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i pozovu građane/ke da prijave nasilje ako su u saznanju da neko trpi isto. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kao jedan od vodećih institucionalnih mehanizama za unapređenje rodne ravnopravnosti aktivno zagovara uključivanje međuinstitucionalnu saradnju u cilju eliminisanja rodno zasnovanog nasilja.

 

Ovaj poziv još jedan je od načina da naše društvo učinimo netolerantnim na nasilje, te da se utiče na svijest javnosti da se prijavljuju slučajevi nasilja kako bi se djelotvornije uticalo na primjenu zakonskih propisa koji regulišu zastitu od nasilja.

 

Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

1. decembar– Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?