Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: „Vlada posvećeno pristupa rješavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih u kulturi“

Objavljeno: 26.11.2018. 20:23 Autor: MKU

Danas je u Ministarstvu kulture prezentovano idejno rješenje prvog stambenog objekta za zaposlene u kulture, koji ce biti sagradjen na Cetinju. Tim povodom govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić.

U svom obraćanju minista Bogdanović je istakao:„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo povodom današnje prezentacije idejnog rješenja prvog objekta koji će biti sagrađen u cilju rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u oblasti kulture. Ovo je samo jedna od mnogih, važnih aktivnosti koja je realizovana tokom prethodne dvije godine rada aktuelnog saziva Vlade, a koja nedvosmisleno pokazuje odgovoran i posvećen odnos Vlade Crne Gore prema zaposlenima u ovoj oblasti djelovanja.

Ministarstvo kulture i Sindikat kulture Crne Gore potpisali su Granski kolektivni ugovor, kojim su postavljeni temelji za rješavanje problema zaposlenih u kulturi. Tako je, novim ugovorom jasno iskazan veći stepen razumijevanja za sve specifičnosti koje nosi profesija kulturnog djelatnika“.

„Zahvaljujući dosljednoj primjeni ovog Sporazuma, danas smo u prilici da predstavimo idejno rješenje prvog stambenog objekta za zaposlene u kulturi, koji se nalazi u zahvatu DUP-a Gruda Donje Polje u crnogorskoj Prijestonici. Riječ je o objektu koji će imati 5.000 kvadratnih metara bruto građevinske površine, i u kome će stambeno pitanje riješiti 60 porodica zaposlenih u oblasti kulture.

Svakako, pored ovoga, sa Sindikatom predano radimo i na obezbjeđivanju dodatnih lokacija u Glavnom gradu i drugim gradovima, kako bi obezbjedili kontinuitet ovih važnih aktivnosti. S toga, vjerujem da ovo predstavlja samo prvi, ali snažan iskorak u pravcu rješavanja ovog važnog socijalnog pitanja“, naveo je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je dodao: „Imajući u vidu navedeno, možemo zaključiti da je Vlada Crne Gore, pored značajnih ulaganja u razvoj kulture u protekle dvije godine, sa jednakom pažnjom bila posvećena i poboljšanju statusa i rješavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih u ovoj važnoj oblasti“.

Predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić je rekao: „Ogroman doprinos u ovoj aktivnosti imali smo kada je gospodin gradonačelnik sa svojim timom ustupio plac. Mnoge velike stvari su se pokretale sa Cetinja. Sindikat kulture je predano radio ovih godina da dođemo do ove pozicije, da se krene u stambenu izgradnju. Ovo je jedan izuzetno kvalitetan projekat."

Na osnovu Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, u septembru 2017. godine potpisan je Sporazum kojim je Vlada Crne Gore opredijelila 700.000 eura, za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u oblasti kulture. Takođe, tokom 2017. godine, zajedničkim djelovanjem Vlade, Sindikata i Prijestonice Cetinje, obezbjeđena je urbanistička parcela za gradnju prvog objekta u kome će svoje stambeno pitanje riješiti dio zaposlenih u kulturi.

Pokrenite
Foto galerija
Pokrenite
Obraćanje predsjednika Sindikata kulture Željka Kalezića

Pokrenite
Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?