Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: U prvoj polovini 2018. više nego duplo povećane direktne investicije iz država NATO-a u CG

Objavljeno: 27.11.2018. 18:44 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
   
                                              
Preliminarni podaci pokazuju da su direktne strane investicije iz država članica NATO-a u Crnu Goru u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porasle za 118,8% (ili 273 miliona eura nominalno) što je više nego duplo, dok je broj turista iz država članica koji su posjetili Crnu Goru viši za 25% (ili 130.000 više gostiju među ukupnih 650.000) – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Skupštini na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista.

„Ovi podaci najbolje svjedoče da su naša očekivanja bila opravdana, i potvrđuju činjenicu da je partnerstvo s najmoćnijim državama današnjice najbolja garancija poslovnog i investicionog ambijenta“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da uprkos snažnom rastu investicija iz ovih država, ekonomske efekte očekujemo u dužem periodu uz još veće investicije, i to ne samo iz država članica NATO-a, nego i iz drugih zemalja koje traze sigurnu i bezbjednu destinaciju za svoj kapital.

„Uostalom, svjedoci smo svakodnevnog interesovanja renomiranih svjetskih kompanija za ulaganja u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede i drugih razvojnih grana. Takođe, efekti NATO članstva mogu se mjeriti i kroz poboljšanje međunarodnog rejtinga kod međunarodnih finansijskih institucija i investicionih fondova, što bi posredno moglo uticati i na ostvarivanje povoljnijih uslova zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu. Zbog svega toga je Moody’s prije dva mjeseca poboljšao izglede crnogorske privrede iz stabilnih u pozitivne“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je članstvo u NATO-u velika šansa i za našu privredu.

„Podsjetiću vas da dodjelom NATO koda crnogorski privrednici imaju mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište država članica, i da budu dobavljači za NATO potrebe. Na NATO tenderima 80 odsto poslova dobijaju mala i srednja preduzeća. To je odlična prilika da crnogorske kompanije postanu dio globalnog tržišta. A na zahtjev privrede već do sada dodijeljen je 177 NATO kod, što znači da crnogorski proizvodi već mogu učestvovati na tenderima za snabdijevanje Sjeverno-atlantskog saveza. Među njima su kodovi za namjensku industriju kao što je proizvodnja oružja, ali i robe široke potrošnje i prehrambeni proizvodi. Najveću korist od ovog procesa za sada je imala upravo namjenska industrija, poljoprivreda, zatim agencije koje pružaju lučke i špediterske usluge, organizatori aranžmana kongresnog turizma, softverske firme i druge. Navešću samo neke od proizvođača koji su imali ovu šansu: Tara iz Mojkovca, Plantaže, Franca-Mesopromet, Poliex, Martex ali i mnogi drugi. Našoj privredi su potrebni stručnjaci i mogućnosti zapošljavanja i stažiranja u strukturama i specijalizovanim agencijama Alijanse. Naši mladi studenti su u mogućnosti da dodatno unaprijede svoja znanja kroz programe u različitim oblastima, a zatim da stečena znanja i vještine primjene u svojoj budućoj profesiji u Crnoj Gori. Sve što sam rekao potvrđuje da je upravo naše opredjeljenje za članstvom u NATO, pored primarno političkog značaja dovelo do pozitivnog ekonomskog efekta za koji s pravom očekujemo da će se još snažnije nastaviti i u narednom periodu“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba DPS-a

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?