Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Objavljeno: 27.11.2018. 18:47 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom.

MKU

Prilikom susreta ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjetu predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realizovanu u junu ove godine. Naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.

Apostolski nuncije Nj. E. nadbiskup Luiđi Pecuto istakao je da su odnosi između Svete Stolice i Crne Gore na zavidnom nivou, ocijenivši da je otvaranje buduće Nuncijature u Crnoj Gori jedan od prioritetnih projekata na kojem treba raditi u predstojećem periodu.

Zaključeno je da prostora za saradnju ima na svim poljima, posebno u oblasti kulturne razmjene koja bi omogućila da se kulturna baština, ali i savremeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika predstavi publici u Vatikanu. Kao posebno značajni istaknuti su projekti restauracije kulturnih dobara u Starom gradu Baru, u okviru kojeg je nedavno sanirana Crkva Svete Katarine. Naglašenoje i da će Ministarstvo kulture dati punu podršku otvaranju Nuncijature u Crnoj Gori što će u velikoj mjeri doprinijeti osnaživanju saradnje dvije zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?