Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Hrapović: Uspješno se liječe neurološke i neurohirurške bolesti

Objavljeno: 23.11.2018. 20:35 Autor: Ministarstvo zdravlja
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uspješno se liječi sve veći broj neuroloških i neurohirurških bolesti, rekao je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović i najavio nastavak ulaganja i uvođenje novih procedura u ovoj oblasti.

On je na stručnom skupu Crnogorsko-Slovenački dani neuronauke podsjetio da je prošlo više od pola vijeka kako je na tlu Crne Gore počeo razvoj neurologije i neurohirurgije.

"Stasavanjem crnogorskih ljekara, uz nesebičnu pomoć i saradnju kolega iz centara iz regiona, uvođenjem novih terapetuskih i hirurških procedura, širila se lepeza dijagnostičkih i metoda liječenja neuroloških i neurohirurških oboljenja", kazao je Hrapović.

MZDOn je rekao da se na klinikama za neurologiju i neurohirugiju, primjenom savremenih medicinskih dostignića, danas obavljaju najsloženije dijagnostičke, terapeutske i hirurške procedure.

"Na Klinici za neurologiju KCCG tokom ove godine hospitalizovano je preko hiljadu pacijenata. Prvi put ove godine izvedena je procedura terapijske izmjene plazme, kao i savremena metoda u liječenju moždanog udara - mehanička trobmektomija", rekao je Hrapović.

On je najavio nastavak ulaganja i uvođenje novih procedura u ovoj oblasti.

"Na Klinici za neurohirurgiju KCCG, tokom ove godine hospitalizovano je preko 1.200 pacijenata, unaprijeđeni su kadrovski i tehnološki kapaciteti. Sprovode se procedure hirurškog liječenja oboljenja nervnog sistema, operacije različitih vrsta tumora mozga i kičmene moždine, kao i hirurgije perifernih živaca, a uspješno su izvedene i operacije na vratnoj kičmi", kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu planirana je rekonstrukcija prostora i osavremenjavanje opreme.

"Permanentnom edukacijom, tehnološkim osposobljavanjem i saradnjom sa kompetentnim stručnjacima iz okruženja i šire, ubijeđen sam da ćemo stvoriti još bolje uslove i proširiti dijapazon neuroloških i neurohirurških intervencija koje će moći sa uspjehom da se izvode u Crnoj Gori", kazao je Hrapović.

MZD
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?