Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Studenti FPN posjetili KEI

Objavljeno: 27.11.2018. 21:00 Autor: KEI
Studenti Fakulteta političkih nauka posjetili su danas Kancelariju za evropske integracije i sa njenim predstavnicima razgovarali o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i prednostima i izazovima koje taj proces nosi.

Sa 20 studenata Fakulteta političkih nauka razgovarali su zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak, savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković i šefica grupe za programe sa državama članicama Ana Savjak.

KEI

Predstavnici KEI su poručili da studenti predstavljaju dio društva koja dodatno motiviše donosioce odluka, poručivši im da upravo i proces integracije Crne Gore u EU počiva na mahom mladim ljudima – članovima pregovaračkih timova, koji su svjesni odgovornosti i kompleksnosti posla koji obavljaju.

„Danas se na fakultetu upoznajete sa aktuelnim temama u našoj državi i globalnoj zajednici, kao i sa politikama Evropske unije i vrijednostima na kojima počiva, kako biste sjutra u praksi primijenili ono što izučavate. Dio kadra KEI čine upravo nekadašnji studenti FPN-a i zato vas ohrabrujemo da nastavite sa obrazovanjem, kako biste sjutra, kad budete građani Evropske unije, dali vrijedan doprinos crnogorskoj, ali i administraciji EU“, poručili su predstavnici KEI studentima FPN-a.

Studente je zanimalo koja su pregovaračka poglavlja najizazovnija u procesu pregovora, da li će Crna Gora čekati druge države kandidate da bi postala EU članica, kao i kako mogu aplicirati za projekte koji se finansiraju kroz programe pretpristupne podrške (IPA).

Zamjenik glavnog pregovarača je pojasnio da su pregovori o pristupanju tehnički i politički proces i da dinamika napretka države prema EU često ne zavisi samo od unutrašnjih reformi. Ukazao je da u ovom trenutku najveći izazov, uz poglavlja 23 i 24 na kojima počiva kompletan proces pregovora, predstavlja poglavlje 27, i to zbog finansijskih obaveza.

Istakao je da EU prima nove članice po osnovu individualnih zasluga, odnosno u skladu sa principom regate, a da svaki novi ciklus proširenja donosi nove izazove za zemlje koje streme članstvu.

Marković je istakla da je formiranjem KEI u Kabinetu predsjednika Vlade proces pregovora podignut na viši nivo. Studente je upoznala sa obavezama i rezultatima u zahtjevnom procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim propisima i pripreme crnogorske verzije pravne tekovine EU.

KEI

Za reforme koje Crna Gora sprovodi na putu prema članstvu, kako je istakla Savjak, ima podršku EU kroz razne programe, kako na nacionalnom, tako i na nivou transnacionalne saradnje. Dodala je da je uloga Kancelarije da koordiniše učešće institucija i organizacija u programima, informiše ih i pruži im svu podršku i pomoć potrebnu za apliciranje za projekte.

KEI

Posjeta studenata organizovana je u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?