Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Objavljeno: 28.11.2018. 16:52 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se juče na Cetinju sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Ministarstva kulture.

MKU       MKU

Sagovornici su naglasili značaj dosadašnje komunikacije ostvarene u kontekstu projekata iz oblasti arhivistike i naučno-istorijskog istraživanja, kojima će crnogorskim istoričarima biti omogućen pristup građi Istorijskog arhiva Vatikana koja se odnosi na našu zemlju.

Govoreći o nadogradnji saradnje između stručnjaka iz dvije države, ministar Bogdanović je naglasio da je za naše istoričare posebno bitna građa iz perioda 1900 - 10. februar 1939. godine, što je trenutno finalni datum dostupnosti dokumenata. Posebno je apostrofirana podrška koja je ovom projektu data prilikom posjete Predsjednika Đukanovića Svetoj Stolici, kao i posjete državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

MKU   MKU

Prof. dr Johan Iks je ponovio spremnost Istorijskog arhiva Vatikana, kao i ostalih arhivskih jedinica, da omogući crnogorskim arhivistima i istoričarima pristup građi koja je od značaja za neistražene segmente naše istorije, o čemu je bilo riječi i prilikom posjete ministra Bogdanovića Svetoj Stolici.

Sagovornici su naglasili da će u potpunosti podržati projekat istraživanja dokumentacije o Crnoj Gori, transkribovanje dokumenata i objavljivanje publikacije o prikupljenoj građi koja je u posjedu Vatikanskih arhiva, pri čemu je najavljeno da će aktivnosti biti realizovane tokom 2019. godine.

Na kraju sastanka je zaključeno da pomenute aktivnosti predstavljaju početak dobrih odnosa i kvalitetne saradnje između Crne Gore i Svete Stolice u oblasti kulture i kulturne baštine, te da će se u narednom periodu raditi na novim prijektima razmjene programa i iskustava između institucija iz dvije države.

Ova posjeta je nastavak saradnje i aktivnosti dogovorenih tokom posjete Predsjednika Đukanovića Svetoj Stolici i posjete državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.
Pokrenite
Video zapis posjete


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?