Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

22. sastanak Evropske mreže predstavnika vlada zemalja za zaštitu prava LGBTI osoba

Objavljeno: 23.11.2018. 19:31 Autor: PR služba

mmp22. sastanak Evropske mreže predstavnika vlada zemalja (focal points) za zaštitu prava LGBTI osoba održan je u od 20-22. novembra ove godine u saradnji vlada Estonije i Finske.

Gradovi Talin i Helsinki bili su domaćini evropske konferencije o višestrukoj diskriminaciji, intersekcionalnosti i najboljim praksama na lokalnom nivou u cilju unapređenja jednakosti LGBTI osoba.

Blanka Radošević Marović koja je predstavnica Vlade Crne Gore u ovom tijelu navela je korake koje je Crna Gora napravila na svom putu u ovoj oblasti za nepunih 9 godina, budući da se pitanjem prava LGBTI populacije aktivno počelo baviti 2010. godine, formiranjem Crnogorske LGBT mreže. Ovu mrežu činile su, prije svega, nevladine organizacije i neke vladine organizacije i institucije. Do tada, ovo je bila tabu-tema u Crnoj Gori, istakla je Radošević Marović.

Uporni rad ove mreže, prepoznala je i Vlada Crne Gore i učinila, može se reći istorijski korak ka suštinskoj promjeni položaja LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Ona je navela kako je tačno da različite zemlje imaju različit stepen poštovanja ljudskih prava LGBTIQ osoba, da ne idu sve zemlje istim tempom napred, ali, da je cilj isti i svako novo iskustvo, primjeri dobre prakse i/ili izbjegavanje grešaka i pogrešnih koraka na tom putu mogu samo pomoći ka bržem stizanju do cilja. S tim u vezi, istakla je navode Evropske komisije u poslednja dva Izvještaja o napretku Crne Gore ka EU koji ocjenjuju Crnu Goru kao lidera u regionu kada su u pitanju prava LGBTI osoba.

Radošević Marović je rekla da je šesta Povorka ponosa održana u Podgorici prije nekoliko dana, te istakla kako je ista protekla u atmosferi pune tolerancije i uvažavanja prava osoba drugačije seksualne orijentacije. Takođe, budući da smo pri kraju kalendarske godine, ona je sa zadovoljstvom istakla da su dva veoma važna dokumenta u oblasti regulisanja prava i sloboda LGBTIQ zajednice u finalnoj fazi, te da će Crna Gora u najskorije vrijeme usvojiti novi strateški dokument za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023. i Zakon oživotnom partnerstvu lica istog pola.

Poslednjim će Crna Gora biti prva zemlja u predpristupnom procesu koja će regulisati prava LGBTI osoba da se zakonski registruju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?