Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Objavljeno: 29.11.2018. 00:53 Autor: MKU
Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum “Antička Budva” otvoren je danas u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva. Javna usnova Muzeji i galerije simpozijum organizuje povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve.

MKU      MKU

Otvarajući simpozijum ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da iako o antičkoj prošlosti Budve ne svjedoče neki monumentalni spomenici kulture, život ovog prostora u tom periodu otkriva nam se u obilju nalazišta i artefakata koji svjedoče o običajima i navikama običnih ljudi, što kao dio privatne istorije ovog prostora osvjetljava one zone ljudske egzistencije prema kojoj hroničari nisu pokazivali posebnu zainteresovanost.

MKU        MKU

Govoreći o činjenici da većina pronađenih predmeta danas nije na teritorije grada Budve, te da je to nešto što treba da opomene, u dijelu kako se moramo starati o sudbini pronađenih antikviteta, ministar je dodao: ”Možemo samo zamisliti sa kakvim bi zbirkama antičkih predmeta Budva danas raspolagala i šta bi se sve moglo ponuditi na uvid svijetu da je bar polovina tada pronađenog ostala u Budvi, a nije ostalo ništa, jer je veći dio završio u muzeju Kneza Pavla Karađorđevića, a ostatak u privatnim posjedima. Ako se danas te greške ne mogu ispraviti, postoji ne mali spisak poslova koje je neophodno uraditi kako bi antičko nasljeđe ovog grada postalo njegovo markantnije obilježje, što grad čiji je kontinuitet urbane naseobine počeo prije gotovo dva i po milenijuma, ne samo da zaslužuje nego je i u obavezi da to nasljeđe podrobnije istraži, zaštiti i valorizuje. To mora biti jedan od prioriteta kulturnih strategija kako lokalne samouprave tako i države”.

MKU       MKU

O posvećenosti i naporima koje ulažu Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture u oblast arheoloških istraživanja, ministar Bogdanović je podsjetio na finansijska sredstva koje Ministarstvo kulture izdvaja kroz godišnji Program zaštite kulturnih dobara, kao i posebne programe i projekte usmjerene na istraživanje antičkog nasljeđa, od kojih je istakao višegodišnji međunarodni projekat Rekognosciranje crnogorskog podmorja, koji je započet 2009. godine i čiji je nosilac Ministarstvo kulture Crne Gore. U okviru ovog projekta rekognoscirano je crnogorsko podmorje u zoni Bokokotorskog zaliva i Budvanskog akvatorija, čime je otvoreno jedno novo polje u arheolškim istraživanjima grčko-ilirskog, helenskog i rimskog nasljeđa ovih prostora.

Ministar je uputio čestitke JU Muzeji i galerije Budve za orgazaciju ovog simpozijuma, a učesnicima poželio da svojim izlaganjima i prezentacijama daju novi zamajac u daljem istraživanju, zaštiti i valorizaciji antičkog nasljeđa Budve.

Prisutnima su se pored ministra obratili: mr Lucija Đuraškovic, direktorka JU Muzeji i galerije Budve, Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva, kao i prof. dr Aleksandar Čilikov, akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Budva, dok je subjekt saradnje na projektu Turistička organizacija Opštine Budva.
Pokrenite
Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?