Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promovisanje održivih lanaca vrijednosti u proizvodnji hrane kroz povezivanje sa turizmom

Objavljeno: 29.11.2018. 20:34 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma zajedno sa drugim resorima Vlade ulaže znatne napore na stvaranju ambijenta za sve one koji žele da se bave ruralnim turizmom“, naveo je Ćazim Hodžić, direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu. Hodžić je otvorio radionicu pod nazivom „Promovisanje održivih lanaca vrijednosti u proizvodnji hrane kroz povezivanje sa turizmom“ koja je održana u Podgorici 28. novembra. Raadionica je realizovana pod pokroviteljstvom Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim Nacijama (FAO) i Evropske Banke za Rekonstrukciju i Razvoj (EBRD), uz organizaciju Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Prilikom otvaranja radionice, Hodžić je ukazao na značaj projekta promovisanja održivih lanaca vrijednosti u proizvodnji hrane kroz povezivanje sa turizmom kao i aktivnosti koje se realizuju kroz projekat. Uključivanje tradicionalnih, lokalnih recepata u ponudu domaće turističke industrije, gastronomske rute, promocija i plasman domaće gastronomske ponude, poboljšanje kapaciteta tradicionalnih proizvođača sira, neke su od aktivnosti koje se sprovode kroz ovaj projekat.

Hodžić je naveo da će određene izmjene i dopune Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kao i podsticajne mjere na osnovu kojih je raspisan Javni poziv za unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima povoljno uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj ruralnog turizma. Takođe, Hodžić je najavio da će do kraja godine biti usvojena Strategija razvoja ruralnog turizma Crne Gore sa Akcionim planom do 2023. godine.

Hodžić je naglasio da uz pravilnu valorizaciju evidentnih preduslova, ruralni turizam uz povezivanje sa poljoprivredom može postati važan dio integralne turističke ponude Crne Gore. Međutim, kako bi se obezbijedila održivost razvoja, potrebno je angažovanje brojnih subjekata koji će svoje aktivnosti usmjeriti u pravcu održivog razvoja sela. Ovo može rezultirati otvaranjem novih mogućnosti za poboljšanje ekonomskog i socijalnog stanja, posebno nedovoljno razvijenih područja Crne Gore, zaključio je Hodžić.

Pored Hodžića, na otvaranju radionice govorili su i Enis Gjokaj iz Direkcije za monitoring i evaluaciju ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Jap Sprej (Jaap Sprey) iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Pored predstavnika iz resornih Ministarstava, na radionici su učestovali i brojni predstavnici privrede.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?