Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Institucionalna memorija kao važan element održivosti svakog sistema

Objavljeno: 23.11.2018. 20:57 Autor: Ministarstvo ekonomije

Da institucionalna memorija nije samo pitanje postavljanja pravila i procedura, već zahtijeva konstantan proces prilagođavanja izazovima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, kao i u odnosu na buduće trendove svog rada, rečeno je na  regionalnom sastanku koji je održan u Ljubljani  u periodu od 19 -20.novembra.

U organizaciji Fedreralne kancelarije za ekonomiju i kontrole izvoza SR Njemačke (BAFA) i finansijsku podršku EU, održan je regionalni sastanak Sastanku su prisustvovali predstavnici regulatornih institucija zaduženi za proces licenciranja i carinjenja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, kao i predstavnici Ukrajine.  

Institucionalna memorija važan je element održivosti svakog sistema a posebno sistema kontrole izvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namjene - strateške robe.

Kao ključni mehanizam za osiguranje institucionalne memorije jeste postojanje Standardnih operativnih procedura – SOP. Postojanje ovih procedura u sistemu kontrole omogućava efikasniju administraciju te sljedivost sličnih odluka

Institucionalna memorija uključuje  interne programe obuke za službenike. Naime, neophodno je obučiti lica koja će biti spremna da prenesu znanje  na novozaposlene. U tom smislu, institucionalnu memoriju treba smatrati važnim elementom koji prati program obuke trenera u jednoj instituciji.

Jedan od glavnih ciljeva institucionalne memorije u ovom slučaju je i osiguranje sljedivosti odluka, koje igraju ključnu ulogu u čitavom sistemu.

U ime Ministarstva ekonomije sastanku su prisustvovali mr Kadrija Kurpejović  i Predrag Pavićević.

 

MINISTARSTVO EKONOMIJE

KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?