Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan početni sastanak za projekat “Procjena bezbjednosti puteva u Crnoj Gori”

Objavljeno: 30.11.2018. 13:56 Autor: ministarstvo finansija
29. novembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je početni (kick-off) sastanak za projekat “Procjena bezbjednosti puteva u Crnoj Gori”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 12 mjeseci, odnosno do novembra 2019. godine. 

Sveobuhvatni cilj projekta je da obezbijedi efikasno sprovođenje Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i identifikuje prioritetne mjere u cilju poboljšanja bezbjednosti na putnoj mreži Crne Gore.

Svrha ugovora je izvršenje procjene bezbjednosti puteva na putnoj mreži Crne Gore dužine 1853 km. Akcenat je stavljen na sljedeće aktivnosti: 

1. Mapiranje rizika djelova puteva, zasnovano na saobraćajnim nesrećama i podacima koji će pokazati performanse bezbjednosti na putevima mjerenjem i mapiranjem stope smrtnosti ili ozbiljnih povreda;

2. Priprema analize puteva, koristeći specijalno opremljeno istraživačko vozilo za prikupljanje podataka koji su potrebni za razvijanje kodiranja rizičnih grupa bojama i zvjezdicama (1 do 5) u cilju prikazivanja različitog nivoa rizika na crnogorskoj putnoj mreži, i u skladu sa faktorima koji se odnose na bezbjednost u saobraćaju. Rezultati će obezbijediti ocjene za cjelokupnu dužinu puteva, kao i pojedinačno za svakih stotinu metara.

3. Praćenje performansi bezbjednosti na putevima koje će utvrditi da li je manje ljudi stradalo ili ozbiljno povrijeđeno na pojedinačnim djelovima puteva ili putnim mrežama, i što je još važnije, putem konsultacija sa nadležnim organima, biće definisane najefikasnije kontramjere.

4. Investicioni plan za sigurnije puteve, kako bi se obezbijedile mogućnosti za unaprjeđenje puteva, u cilju kreiranja pristupačne i ekonomski opravdane infrastrukture za spašavanje života. Kroz pomenute aktivnosti, biće sprovedena obuka za zaposlene o vršenju kontrole bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori, kako bi isti stekli znanje o rukovanju opremom, mapiranju rizika, kao i primjeni svih relevantnih procedura Evropske unije u oblasti procjene bezbjednosti na putevima.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom IMC Worldwide Limited iz Velike Britanije, u konzorcijumu sa COWI A/S iz Danske i AF-Cityplan s.r.o. iz Češke Republike. Ukupna vrijednost ugovora je 470.000,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85% a nacionalno ko-finansiranje 15%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo. 

Početnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Direkcije za saobraćaj, kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Menadžer projekta, kao i ključni eksperti koji će raditi na sprovođenju ovog projekta su imali priliku da predstave projektne aktivnosti. Takođe, na sastanku je razmatran okvirni radni plan za sljedeći period. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?