Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kontinuirana saradnja za bolji status pomoraca

Objavljeno: 30.11.2018. 18:26 Autor: MSP

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić i generalni direktori za oblast pomorske privrede i pomorstva Maja Mijušković i Vladan Radonjić sastali su se sa predstavnicima Unije pomoraca.

Kako je na početku istakao Hajdarpašić ovo je nastavak saradnje, koja se mora u kontinuitetu razvijati kako bi dala konkretne rezultate. Obavijestio je prisutne o koracima preduzetim od stane resornog Ministarstva kako bi se neka od otvorenih pitanja efikasno rješavala i to u prvom redu o susretu rukovodstva Ministarstva saobraćaja sa italijanskim ambasadorom u Crnoj Gori.

Današnji sastanak je prilika da se sumiraju  zaključci i obaveze koje će se sprovoditi u narednom periodu i u skladu sa tim dogovoreno je intezivno učešće predstavnika ove Unije u izradi pravilnika i zakonskih akata koja se odnose na obrazovanje i stručno osposobljavanje pomoraca.

 “Iskustvo koje pomorci imaju i situacije sa kojima se suočavaju svakodnevno na terenu su od velikog značaja i mogu svojim učešćem samo  doprinijeti kvalitetnijoj legislativi u ovoj oblasti.”, istakao je Hajdarpašić

Predstavnici Unije pomoraca Vlado Vučetić i Vladimir Vujović saglasni su sa predlogom da se pomorci interaktivno uključe i doprinesu izradi pomenutih pravilnika, napominjući da će svoj doprinos dati i izradi strategije razvoja pomorstva, ali su otvorili i druge teme koje su za pomorce veoma važne. 

Tako je na sastanku bilo riječi i o saradnji sa zemljama regiona, u prvom redu o obrazovnim centrima i priznavanjima ovlašćenja pomoraca iz regiona. U tom smislu razmotriće se postojeći sporazumi o saradnji sa zemljama u regionu, ali i predložiti potpisivanje sa onim državama sa kojima u ovom trenutku takvi sporazumi nijesu definisani.

Sagovornici su tokom razgovora razmijenili stavove i o položaju Crne Gore u međunarodnim pomorskim organizacijama, kao i o redovnim kontrolama koja evropska pomorska administracija sprovodi i u Crnoj Gori.


 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva 

Služba za odnose s javnošću i protokol

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?